A Ferrari – az elmúlt években nem először – 2011-nek is egy nem túl jól sikerült autóval vágott neki, így hamar világossá vált, hogy a bajnoki címre nem lesznek esélyesek. A Red Bull közben fölényesen duplázott idén, de a riválisok sikerei csak még elszántabbá tették a győzelmekhez szokott maranellói gárdát, állítja Fernando Alonso.

“Láttam az autót, négy napot töltöttem Maranellóban. Még csak a szélcsatornás modellt láthattam, még várni kell az igazira. Jelenleg mindenki arra gondol, hogy övé lesz a legjobb autó jövőre, de majd februárban, a pályán látjuk meg, mennyire gyors valójában” – magyarázta a spanyol pilóta egy madridi szponzori rendezvényen hétfőn.

“Annyi azonban világos, hogy a csapatnál mindenki nagyon-nagyon motivált az új idény előtt. El akarjuk tüntetni a lemaradásunkat, a Red Bull elmúlt két évben élvezett sikereit akarjuk megízlelni. A Ferrarinál hozzá vagyunk szokva a győzelmekhez, a bajnoki címekhez, újra ez a cél. Az  első szerelőtől az utolsó tervezőig mindenkin ezt a hangulatot láttam, mindenki arra koncentrál, arra vágyik, hogy domináns autót építsünk.”   

“Szóval nagyjából nyugodt vagyok, bízom benne, hogy jól alakulnak a dolgok, hiszen a Ferrari képes nyerő autót építeni. Ez a legjobb csapat, minden részletre figyelünk, hogy ne valljunk kudarcot.”

Alonso szerint a Red Bull sikeressége egyben a további fejlődés gátja is valamennyire számukra, míg a Ferrarinál lehetőség van az egészen nagy ugrásra is. A spanyol ezzel együtt nagyon szoros küzdelmet vár 2012-től.

“Szerintem előrébb lépünk. A Red Bull autója a végletekig kifejlesztett autó, tényleg nagyon jó autó. Lehet még rajta javítani, fognak is, de már nincs akkora játékterük a további javulásra, mint nekünk.”

“A szélcsatornánk hibás működése miatt aerodinamikai gondjaink voltak, a Pirellikhez is más megközelítéssel próbáltunk alkalmazkodni, a felfüggesztésnél is más volt a filozófiánk, szóval nagyon sok mindenben javulhatunk. Úgy gondolom, ha a Red Bull javul x százalékot, akkor mi 2x-et javulunk, sokkal közelebb leszünk hozzájuk.”

“Persze tudjuk, hogy a riválisaink nagyon erősek lesznek, és akárki is nyeri meg a bajnokságot, az autóban rejlő egy-két tizedes előnnyel sikerül majd neki. Nem lesznek nagy különbségek. Az új autóval bevállaltunk néhány újítást, amelyek korábban nem fértek volna bele a Ferrari konzervatívabb megközelítésébe, szóval van okunk a bizakodásra.”