Monisha Kaltenborn egyedi jelenség a száguldó cirkuszban. A 39 éves svájci hölgy tavaly óta a Sauber F1 Team ügyvezető igazgatója, azóta bebizonyította, hogy megállja a helyét ebben a férfias munkakörnyezetben. Gyerekkorában űrhajósnak készült, majd a Sauber egyik első partnerénél, a Fritz Kaiser Groupnál helyezkedett el jogi tanácsadóként. Innen került át 2001-ben Peter Sauber csapatához, ahol azóta szép karriert futott be.

“Az, hogy én vagyok a Sauber istálló ügyvezetője, egy rendkívüli lehetőségnek köszönhető, amit kihasználtam. Sokszor egy megnyíló kapu elég ahhoz, hogy az ember jó pozícióba kerüljön, illetve olyan tulajdonságok, amelyek szerintem sok emberben megvannak. A legfontosabb, hogy az ember mindig gyakorlatias maradjon és távol tudja tartani magát attól, amit éppen csinál, sohasem tévesztve szem elől a végső célt” – mondja magáról a főnöknő.

Monisha Kaltenborn gyakran részt vesz a többi csapatvezető tanácskozásán. Ilyenkor nem érzi, hogy kilógna a sorból, de vannak érdekes tapasztalatai. “Nem érzem, hogy idegenként néznek rám, ahogy azt sem, hogy bármin változtatnának csak azért, mert ott vagyok. Nem is kell ilyet tenniük. Néha előfordul, hogy olyan szavakat használnak, amit nem kellett volna, de erre azonnal rájönnek, olyankor elnézést kérnek tőlem” – mondta a Forma-1 hivatalos weboldalának.

Arra a kérdésre, hogy hogyan szólítják az ilyen komoly megbeszéléseken, Kaltenborn azt felelte: “Monishának, vagy a német nyelvű megbeszéléseken Frau Kaltenbornnak. A ‘darlingot’, vagy az ‘édesemet’ nem merik megkockáztatni!” – meséli nevetve.

“Nagyon izgalmas területnek tartom a Forma-1-et. Nem nevezném sportnak, mert annál sokkal többről szól. Szerintem én egy nagyon érdekes perspektívából kezdtem, a jogi oldalról, ezen keresztül a kezdetektől fogva beleláthattam olyan dolgokba, melyeket a külső szemlélők sohasem láthatnak. Belelátni egy F1-es csapat működésébe, a sport területén, a kereskedelmi oldalon és a szabályzások terén rendkívül kivételes helyzet. Ez ragadott magával engem.”

A Forma-1 irányítója, Bernie Ecclestone korábban azt nyilatkozta, hogy a nők néhány éven belül átvehetik a Forma-1 vezetését. “A nők másképpen hoznak döntéseket, mert nem esnek olyan könnyen a saját egójuk csapdájába. A nőknek nem kell golfozniuk ahhoz, hogy megállapodásokat kössenek; egyszerűen csak keményebben kell dolgozniuk, hogy úgy elfogadják őket, mint a férfiakat. Mivel az egójuk nem áll útjukba, képesek kevésbé érzelgősen dönteni, ami végül az ügyek előrehaladását szolgálja” – mondta az F1 ura.

Monisha Kaltenborn és a nagyfőnök, Peter Sauber
Monisha Kaltenborn és a nagyfőnök, Peter Sauber

F1: A Sauber főnöknője nem lesz a csapat anyukája

Monisha Kaltenborn és a nagyfőnök, Peter Sauber
Frau Kaltenborn az F1 legmagasabb pozícióban lévő női vezetője
Ross Brawn, Christian Horner és a többi csapatfőnök partnerként kezeli Monishát
Monisha sem vet meg egy jó sört, ha pilótái jól szerepelnek
Fotó megosztása:
Ross Brawn, Christian Horner és a többi csapatfőnök partnerként kezeli Monishát

Ross Brawn, Christian Horner és a többi csapatfőnök partnerként kezeli Monishát

Ross Brawn, Christian Horner és a többi csapatfőnök partnerként kezeli Monishát


Monisha Kaltenborn is hasonlóan látja a nők szerepét. “Éppen azért, mert a Forma-1 nem kifejezetten a nők felségterülete – még ha a statisztikák azt mutatják, hogy a létszámunk folyamatosan nő – még inkább úgy kezeljük, mint egy üzleti tevékenységet, egy munkát, amit el kell végezni. Úgy vélem, a nők jobban átlátják az összképet. Nem ragaszkodunk annyira a saját munkakörünk kereteihez. Nem veszünk részt a bandaháborúkban. Természetesen mindent megteszek a csapatomért, de én is csak egy láncszem vagyok a gépezetben, és ha a cégnek előnye származik a munkámból, akkor nekem is. A nők többet látnak és könnyebben fogadnak el dolgokat. Nem kell golfoznunk ahhoz, hogy üzletet kössünk, el tudjuk végezni a munkánkat rendes munkaidőben!” – magyarázza.

Monisha ugyanakkor nem szeretne a Sauber-csapat “anyukája” lenni.
“Egyrészt, mert nem érzem magam olyan öregnek [idén tölti be a 40-et – a szerk.], ők pedig nem gyerekek már, hogy erre szükségük lenne. A megbeszéléseink során szinte sohasem kerülünk összeütközésbe, viszont mindig egyértelműek. Talán bizonyos dolgokban szigorúbb vagyok (mint a férfi kollégák), ugyanakkor könnyebben megközelíthető is. A kollégáim tudják, ha valamivel problémájuk van, hozzám bármikor fordulhatnak, figyelni fogok rájuk.”