A rajt és az első kör simán, incidens nélkül zajlott le. A két Red Bull-os jól jött el, mögöttük Felipe Massa lépett előre szépen, a 2. kanyarban még Webbert is fenyegette, de végül csapattársa, Fernando Alonso mögé sorolt be a negyedik helyre.

Vettel, Webber és a két Ferrari mögött a startnál két pozíciót bukó Lewis Hamilton, utána Nico Rosberg, Jenson Button, Michael Schumacher, Adrian Sutil és Nick Heidfeld sorakozott a pontszerző helyeken. A pole-ból induló címvédő az első körökben rögtön megkezdte az elszakadást, jó két másodperces  előnyt gyűjtött, míg Button a 6. körben megelőzte Rosberget.

Az élmezőny kerékcseréit Hamilton és Rosberg kezdte a 12. körben, majd Webber, Vettel, Alonso, Button és Schumacher is friss lágy gumikra váltott a következő két körben. A bokszkiállásokon a későn cserélő Massa bukott, egy helyet veszített Hamiltonnal szemben.

Schumacher két körön belül kétszer járt a bokszutcában, mivel a kerékcseréje után épp visszatért a pályára, amikor Vitlaij Petrov letörte az első szárnyát. A hétszeres bajnok a 21. helyre esett vissza.

Alonso a 18. körre ért Webber nyakára és a 21. körben sikerült is megelőznie az ausztrált, a helyi hős a 2. helyre kapaszkodott és azonnal meg is kezdte a felzárkózást Vettelre.

A 25. körben Hamilton nem tervezett cserén járt kint, újabb lágy szettet kapott, a 6. helyre csúszott vissza, viszont az új gumikkal igen gyors köröket ment. Hátrébb a sauberes Sergio Perez próbálkozott egy hosszú közepes gumis etappal, de nem nyert vele, sorra megelőzték, végül a 26. körben váltott.

Webber a 29., Alonso a 30. körben járt kint a második cseréjén, de két pilóta pozíciót váltott, a Red Bull-os visszavette a 2. helyet. Utánuk Vettel is cserélt, megőrizte a vezetést. A második kiállásánál megint rosszul járt Massa, a bal hátsó kerekével gondok voltak, így megint Hamilton mögé esett, a mclarenes viszont gyorsan lefelezte az ezzel nyert előnyét, mert a csapat tanácsa ellenére túl hamar koptatta el az abroncsait, lassult.

Az utolsó cseréket Webber és Hamilton kezdte, 15 körrel a vége előtt tették fel a közepes keverékű gumikat. Alonso két kört várt még a kiállásával, így ugyanaz megtörtént, mint korábban, csak fordítva: most a spanyol vette el a második helyet a Red Bull-ostól, Webber elé került.

F1: Vettel nyert, Alonso a dobogón 1
F1: Vettel nyert, Alonso a dobogón 2

F1: Vettel nyert, Alonso a dobogón

F1: Vettel nyert, Alonso a dobogón

F1: Vettel nyert, Alonso a dobogón 33
F1: Vettel nyert, Alonso a dobogón 34
F1: Vettel nyert, Alonso a dobogón 35
F1: Vettel nyert, Alonso a dobogón 36
F1: Vettel nyert, Alonso a dobogón 37
F1: Vettel nyert, Alonso a dobogón 38
F1: Vettel nyert, Alonso a dobogón 39
F1: Vettel nyert, Alonso a dobogón 40
F1: Vettel nyert, Alonso a dobogón 41
F1: Vettel nyert, Alonso a dobogón 42
F1: Vettel nyert, Alonso a dobogón 43
F1: Vettel nyert, Alonso a dobogón 44
F1: Vettel nyert, Alonso a dobogón 45
F1: Vettel nyert, Alonso a dobogón 46
F1: Vettel nyert, Alonso a dobogón 47
F1: Vettel nyert, Alonso a dobogón 48
F1: Vettel nyert, Alonso a dobogón 49
F1: Vettel nyert, Alonso a dobogón 50
F1: Vettel nyert, Alonso a dobogón 51
F1: Vettel nyert, Alonso a dobogón 52
F1: Vettel nyert, Alonso a dobogón 53
F1: Vettel nyert, Alonso a dobogón 54
F1: Vettel nyert, Alonso a dobogón 55
F1: Vettel nyert, Alonso a dobogón 56
F1: Vettel nyert, Alonso a dobogón 57
F1: Vettel nyert, Alonso a dobogón 58
F1: Vettel nyert, Alonso a dobogón 59
F1: Vettel nyert, Alonso a dobogón 60
F1: Vettel nyert, Alonso a dobogón 61
F1: Vettel nyert, Alonso a dobogón 62
Fotó megosztása:
F1: Vettel nyert, Alonso a dobogón 63


Vettel az utolsó 10 körre tette fel a közepes gumikat, lazán tért vissza az élre. Miután Massa és Button is kint járt, összeállt a pontszerzők tiszta sorrendje: a címvédő vezetett, mögötte, Alonso, Webber, Hamilton, Massa, Button, Rosberg, a két kiállással felkapaszkodó Jaime Alguersuari, Adrian Sutil és Nick Heidfeld volt az első tízben.

Az utolsó hat körben már nem változott a sorrend, Vettel magabiztosan megnyerte idei hatodik versenyét, Alonso a hazai közönséget egy második hellyel örvendeztette meg, míg Webber a harmadik lett.

Az Európa Nagydíjon nem volt kieső, ezzel a verseny történelmet írt, soha nem volt még 24 célba érő Forma-1-es futamon.

Európa Nagydíj, Valencia, 2011.06.26.

  • Név
  • Csapat
  • Idő
  • Kör
  • Legjobb kör: 1:41.852 Sebastian Vettel