Kínai győzelme után úgy látszott, hogy Lewis Hamilton lehet idén Sebastian Vettel egyetlen komoly kihívója, ő maga is így tekintett önmagára. A McLaren javult is az elmúlt futamokon, versenytempóban állítólag már veri is a Red Bullt, de ez sem hozott további győzelmeket Hamiltonnak, aki láthatóan egyre frusztráltabb, türelmetlenebb és erőszakosabb.

Egyre többen látják úgy, hogy a mclarenest helyre kellene rakni, mert ha így folytatja, rossz vége lesz.

“Azt hiszem, (Hamilton) már egy kicsit messzire megy. Kiváló pilóta, ez nem kérdés, világbajnok, agresszív, izgalmas nézni, ami fontos, hiszen mára ez egy televíziós sport, de mostanra bajba keveri magát. Már nem az édesapja menedzseli, ami gond, mert ő egy nagyon intelligens ember, jó lenne, ha újra együtt lennének” – mondta a legendás Sir Stirling Moss.

A kanadai versenyhétvégén stewardként dolgozó kétszeres bajnok, Emerson Fittipaldi szerint is gond van Hamiltonnal:

“Szerintem Lewis egy kivételes tehetség, világbajnok, de néha túl agresszív az előzéseknél. Monacóban is így volt, amikor félig a járdáról akarta előzni Felipét (Massát), legalábbis veszélyes helyzetbe hozva őt. Komolyan hiszem, hogy valahol határt kell szabni az agresszivitásnak, versenyezni kell, de közben a többieket is tiszteletben kell tartani.

Hamilton nem titkoltan az új Senna szeretne lenni, de Fittipaldi úgy látja, hogy néhai honfitársa, a háromszoros bajnok nem volt olyan veszélyes, mint az angol.

“Ayrton is nagyon agresszív volt, de nem emlékszem, hogy olyanokat csinált volna, mint Lewis, és nem csak Monacóra gondolok. Ha visszanézünk három évvel ezelőttre, a Belga Nagydíjon is nagyon necces dolgokat csinált Räikkönennel. Az ilyen agresszív előzés nem normális dolog” – mondta a brazil.

A német RTL szakkommentátoraként dolgozó háromszoros bajnok, Niki Lauda még keményebben fogalmazott a hétvégén.

“Amit Hamilton csinált, az már túlmegy minden határon. Teljesen megőrült. Ha az FIA nem bünteti meg, akkor én már nem értem a világot. Egyszer csak megálljt kell parancsolni a szórakozásnak. Így nem lehet vezetni, mert a végén valaki meghalhat” – mondta az osztrák, miután Hamilton előbb Mark Webbert forgatta meg, majd csapattársát próbálta mindenáron megelőzni az esőben.


A régi nagy versenyzőkkel ellentétben a Hamilton karrierjét régóta támogató Mercedes-főnök, Norbert Haug szerint nincs baj a pilótával, egyszerűen egy rossz időszakon megy át.

“Én tökéletesen megértem Lewist és meg fogom védeni. Jó versenyző, jó barát és nem értek egyet az őt ért kritikákkal. Mi kiállunk mellette, nagyszerű pilóta. Vannak szakaszok, amiken egyszerűen túl kell esni. Vannak nehéz időszakok, de aztán teljesíteni fog, ő az egyik legjobb a mezőnyben. Természetesen sok kritika éri, de ettől csak erősebb lesz!”

Hamilton “elborulásának” fő oka a McLaren viszonylagos versenyképtelensége lehet, az, hogy hiába szeretné, nem tudja elkapni a Red Bull-os Vettelt. Könnyen lehet, hogy beválik – vagy már be is vált – a Red Bull-főnök februári jóslata, miszerint előbb-utóbb náluk kopogtat majd a versenyző. Az Autosport arról ír, hogy szombaton Lewis Hamilton a Red Bullnál járt, és legalább negyed órát tárgyalt Christian Hornerrel – nyilván nem csak az időjárásról volt szó. Hamilton szerződése 2012 végéig él a McLarennél.