Az Amerikai Nagydíj négy év kihagyás után jövő nyáron a texasi Austin mellett épülő vadonatúj pályával tér vissza az F1-be.

Bár a Circuit of the Americas nevű versenyhelyszín elsősorban magántőkéből épül, a beruházáshoz állami támogatás is jár. A Texas állam által fizetendő 25 millió dollár sorsa egyszer már megkérdőjeleződött, most pedig kiderült, hogy a helyi politika is buktathatja a projektet.

A helyi KXAN hírcsatorna szerint Austin városi tanácsa számára ezen a héten derült ki, hogy az állami támogatás folyósításához a városnak is kezességet kell vállalnia, emellett pedig évente 4 millió dollárral még be is kell szállnia az állami rendezvényszervező alapba. Ha Austin nem bólint rá erre, a 25 millió is elúszik, a beruházásnak nem lesz elég fedezete.

“Fennáll a lehetősége, hogyha ez nem jön össze, akkor a projekt és a benne foglalkoztatott 1000 ember munkája is veszélybe kerül. Reménykedünk, hogy megvalósul, hogy a város felismeri, a verseny az egész közösség és a régió hasznára lesz!” – nyilatkozta a versenyt szervező cég jogásza, Richard Suttle, hozzátéve, hogy az első négymilliót még ők állják, a későbbiekben pedig Austin a futam miatt fellendülő turizmusból és kereskedelemből származó plusz adóbevételekből fedezheti majd az összeget.

“Úgy tűnik, nincs B tervük. Szerintem viszont elég merész dolog feltételezni, hogy a város rábólint majd erre” – mondta egy tanácstag.

Austin polgármestere, Lee Leffingwell szintén elismerte, hogy még elbukhat az F1-es projekt: “Ha a város, a tanács nem hagyja jóvá, a szervezők befektetése elúszott, kereshetnek más hasznosítási lehetőséget a telküknek.”