A Forma-1 pénzügyeivel és gazdasági hátterével foglalkozó szakkiadvány, a Formula Money elemzése szerint 2016-ra a sportág bevételei elérhetik az évi 3 milliárd dollárt.

Az F1 titkolózó világában számos forrásból összeszedett és összevetett adatokból dolgozó Formula Money azt írja, hogy a sportágat jelenleg birtokló CVC befektetési csoport bevétele 2010-ben 1,59 milliárd dollár volt. Az idei évre 1,789 milliárdot jósolnak, jövőre az összeg már átlépi majd a kétmilliárdos határt, öt év múlva, 2016-ra pedig már 3,25 milliárdra emelkedhet.
 
Az elemzés szerint a nagyjából évi 12,7 százalékos emelkedés elsősorban a versenyrendezési díjakból befolyt pénzek növekedésének köszönhető.

“A növekedés egyik kulcsterületét a versenyrendezési díjak jelentik, amelyek 2010-ben nagyjából 568 millió dollárt tettek ki. A legtöbb futam szerződése évente emelkedő összeget tartalmaz, a közeljövőben érkező oroszországi és indiai futamok pedig valószínűleg a szokásosnál is többet fizetnek” – írja a Formula Money, hozzátéve, hogy az évtized végére a legdrágább versenyrendezési díj akár 100 millió dollár fölé is emelkedhet majd.

Az F1 bevételeiből a csapatok is részesednek, jelenleg a teljes összeg 50 százalékát osztják szét köztük az év végén. Bár Bernie Ecclestone-nak pillanatnyilag esze ágában sincs engedni, de a csapatok a sportágat keretbe foglaló szerződés, az ún. Concorde Agreement 2013-as megújításakor ezt 75 százalékra szeretnék emelni.

A Formula Money elemzése szerint azonban az F1-es alakulatok még akkor is jól járnak, ha ez nem sikerül, ugyanis a sportág bevételeinek drasztikus emelkedésével úgy is többet fognak kaszálni, ha a szelet nem változik, de a maga a “torta” nő.

“2016-ra a teljes díjpénz 1,57 milliárd dollárra jön ki, a konstruktőri bajnokság győztese 222 millió dollárt vihet haza. Ez az összeg hét csapat jelenlegi költségvetésénél több – összehasonlításképp: a Red Bull 2010-ben 87 millió dollárt kapott a bajnokság megnyeréséért.”  

A jelentés azt is hozzáteszi még, hogy az év végi pénzdíj az évtized második felére átvehet a szponzori támogatások szerepét, mint a csapatok elsődleges pénzforrása. Ami a szponzori pénzeket illeti, a válság tavaly még éreztette a hatását, a különböző támogatói és partneri hozzájárulások teljes összege 802 millió dollárt tett ki tavaly, de idén tavaszra már 887 millió dollárról lehet beszélni.