Amióta áttették a Kínai Nagydíjat a szezon végéről a bajnokság elejére (2009), mindig rossz idő volt Sanghajban. Ha hinni lehet az időjósoknak, most sem lesz ez másként: pénteken még kellemes, tavaszias idő várható, szombat-vasárnapra azonban drasztikus lehűlést, futó záporokat mond a meteorológia. Persze, fenntartással kell kezelni ezeket a jelentéseket, hiszen Malajziában mindhárom napra felhőszakadást jósoltak, aztán semmi sem lett belőle.

A világbajnokság harmadik futamát Sanghaj mellett rendezik, a pálya 2004 óta látja vendégül a Forma-1 mezőnyét. Jellemző a versenyek kiszámíthatatlanságára, hogy még egyik győztes sem tudta megismételni a sikerét. Rubens Barrichello diadalmaskodott a legelső Kínai Nagydíjon (még Ferrarival), rajta kívül Fernando Alonso (2005, Renault), Michael Schumacher (2006, Ferrari), Lewis Hamilton (2008, McLaren), Sebastian Vettel (2009, Red Bull) és Jenson Button (2010, McLaren) tudott itt nyerni. A csapatok közül a Ferrari a legeredményesebb három győzelemmel – igaz, az utolsó még 2007-ben született, Kimi Räikkönen jóvoltából.

Európai szemmel nézve a Shanghai International Circuit hatalmas létesítmény, a célegyenes fölött átnyúló üvegkomplexumban lévő sajtóközpont olyan tágas, hogy akár két teniszpálya is elférne benne. A tervező, Hermann Tilke építőbrigádjának mindenek előtt több ezer polisztirol cölöpöt kellett levernie a földbe, hogy stabilizálják az egykori mocsaras terület talaját.

Maga a pálya 5,451 kilométer hosszú, és bár első ránézésre jellegtelennek tűnhet, a versenyzők kezdik elfogadni, megkedvelni. Két hosszú egyenes található rajta: a célegyenes, illetve a hátsó egyenes, amely 1,2 kilométerével a leghosszabb egyenes a Forma-1-es versenynaptárban. Ezen a “végtelen országúton” jelölte ki a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) a 600 méteres előzési zónát, amelyben a versenyzők használhatják a mozgatható hátsó szárnyat. Ebben a két egyenesben történik az előzések 75 százaléka a kínai futamon.

A Marussia Virgin pilótája, Timo Glock így mutatja be a sanghaji ringet: “A pálya viszonylag hosszú egyenesekből és egymástól nagyon eltérő kanyarokból áll, ami jelentős fizikai megterhelést jelent a nyaknak. Az első, második és harmadik kanyar folyamatosan szűkül, az ember úgy érzi, sosem akarnak véget érni. Ez nagy odafigyelést, precizitást igényel. A hátsó egyenes viszont olyan hosszú, hogy marad időnk a kocsi viselkedésének [kormányon történő] állítására is. Ezen a szakaszon általában erős szél is fúj, ami felboríthatja a kocsi aerodinamikai egyensúlyát. Ez főleg akkor veszélyes, amikor fékezéshez készülünk az utolsó előtti kanyarnál.”

A 2010-es Kínai Nagydíj eseményei 3 percben

Ezzel el is jutottunk a kínai pálya egyik sarkalatos pontjához, a fékekhez. Egy egész körön csupán 13%-ot tesz ki a fékek használata, ami alacsony érték (ugyanannyi, mint a Hungaroringen), viszont a két hosszú egyenes végén tortúrát kell kibírniuk a betéteknek.

A célegyenes végi kanyar előtt 300 km/órás tempóról kell lelassítani 190-re (majd onnan fokozatosan, motorfékkel tovább lassulni), miközben a versenyző 130 kilogrammos erővel nyomja a pedált és iszonyatos, 4,6 G-s oldalerő hat a fejére és a nyakára. A hátsó egyenesben jó 315-ös tempóról fékeznek le a pilóták körülbelül 70 km/órára, ami 143 kilós taposással és 4,9 G-s erőhatással jár. Ennél nagyobb nyaki terhelést csak Spában, a híres Eau Rouge-kanyarban kell elviselnie az F1-es pilóták szervezetének.

Schumi nem nagyon bírt az üldözőkkel

Schumi nem nagyon bírt az üldözőkkel


A mérnökök számára a megfelelő aerodinamikai- és fékerőegyensúly megtalálása mellett a gumik kopása adja fel a leckét Sanghajban. Már a híresen tartós Bridgestone abroncsok is megszenvedték itt a körözést, különösen a jobb első kerekek koptak a kelleténél hamarabb. Lewis Hamilton emiatt bukta el a vb-címet 2007-ben, amikor rongyorsa koptak az első kerekei, ezért nem tudta bevenni a bokszutca előtti kis kanyart. Érdekes lesz megfigyelni, hogyan hat a sima felületű, de sodrós kanyarokban bővelkedő pálya a sokkal lágyabb összetételű Pirellikre.

A sepangi tapasztalatok azt mutatták, hogy nem volt jelentős különbség a lágy (sárga jelölésű) és a kemény (ezüst felirattal ellátott) gumik között. De amíg Malajziában igen magas volt a páratartalom és az aszfalt hőmérséklete, Sanghajban mindkét értéknek csak a fele várható. Hogy ez milyen hatással lesz a gumikra a gyakorlatban, csak a versenyen láthatjuk meg. Ha esni fog, először láthatjuk akcióban a Pirelli intermediate, illetve esőgumijait is, ami újabb lehetőségeket hagy nyitva a stratégiában.

Még a legjobb csapatok közül sem mindegyik tudott úrrá lenni a technikai jellegű problémákon. A Ferrari kisebb aerodinamikai módosításokkal készül a hétvégére, hogy nagyobb leszorítóerő hasson a 150 Italia első tengelyére, amitől az edzésteljesítmény javulását remélik. A Red Bullnál a fékenergia-visszavezető KERS-rendszer finomításával töltötték az elmúlt napokat a mérnökök, amely Mark Webber kocsijában egyáltalán nem, Sebastian Vettelében pedig csak ideig-óráig működött Sepangban. A Mercedes idei autója egyelőre több sebből vérzik. Nico Rosberg szerint ha végre sikerülne minden rendszert működésre bírniuk (és nem ragad be az állítható hátsó szárny, ami Schumacherrel tolt ki múlt hétvégén az időmérőn), akkor van esély az előrelépésre.

Button bajnokhoz méltóan szerepelt

Button bajnokhoz méltóan szerepelt


Egyedül a McLaren-Mercedes kocsija tűnik bombabiztosnak. Buttonnak eddig nem volt műszaki gondja, Hamilton eredményességét Melbourne-ben az alváz leszakadó rögzítőcsavarja, Malajziában a rossz gumifelhasználás, illetve az Alonsóval történt ütközés befolyásolta.

Új alvázat kénytelen bevetni a Sauber és a Renault csapata is. Sergio Pe

rez kocsija Sepangban annyira megrongálódott egy a pályán heverő alkatrésztől, hogy a hinwili gárda inkább az új kocsi mellett döntött. Vitalij Petrov elhagyta a pályát Sepangban, majd egy földhányáson megdobódva hatalmasat ugratott, eltört az orosz kormánytengelye. A Renault mérnökei ezért döntöttek úgy, hogy új kasztnit adnak Vitalij alá, állítólag azt, amelyikkel Nick Heidfeld versenyzett Melbourne-ben.

A Kínai Nagydíj 56 körös lesz (305,066 km) és vasárnap, magyar idő szerint délelőtt 9-kor rajtol.  A pénteki első szabadedzésre a mi időnk szerint hajnali négytől, illetve reggel 8-tól kerül sor, míg a szombati kvalifikáció reggel 8-kor kezdődik.

F1: Indul a cápavadászat Sanghajban 1