Ha nem történik valami csoda, 2011-ben két Lotus-csapat vág neki az évnek: az eredeti, Team Lotus nevet megvásárolt Tony Fernandes-féle alakulat és a Renault-ban tulajdont szerzett sportkortkocsi-gyártó, a Group Lotus-féle Lotus Renault GP is magáénak követeli a néhai alapító, Colin Chapman örökségét.

Az 1950-es évek legendás brit F1-pilótája, Sir Stirling Moss szomorúan figyeli a huzakodást.

“Nehéz kikerülni a Lotus név körüli harcot. Ahogy sokan, én is nagyon unom már az ügyet. Sajnos ez az egyik tünete a mai Forma-1-nek, amely üzletté vált. Bizonyos értelemben Colin (Chapman, a Lotus 1983-ban elhunyt alapítója) is üzletember volt és én úgy gondolom, ha ma meg akarnák venni tőle a nevet, egyszerűen a legtöbbet ajánlónak adná.”

“Nekem az a véleményem, hogy az egyik csapatnak elő kellene állni egy saját névvel, és arra büszkének lennie ahelyett, hogy azt figyeli, mennyi pénzt lehet kisajtolni a Lotus márkanévből. Sokkal inkább illene a Forma-1 eredeti szellemiségéhez az, ha valaki a maga útját járja.”

“De sajnos már elmúltak azok az idők, amikor volt lélek a versenyzésben, és nem is jönnek vissza. Annyi pénz van az F1-ben, hogy ma már nem is sport, nagyon kevesen vesznek részt benne csak a versenyzés öröméért. Azt hiszem, a televízió és a szponzoráció belépésével ez elkerülhetetlen volt” – panaszolta az egykori Mercedes-, Maserati-, Cooper- és Lotus-pilóta.