Bár előre sejteni lehetett, hogy a leszorítóerő helyett a motorerőt előnyben részesítő Monza nem fekszik majd a Red Bullnak, az eddigi 12 pole után mégis furcsa volt látni, hogy szombat délután Mark Webber és Sebastian Vettel sem küzdhetett a rajtelsőségért. A Milton Keynes-i csapat egész éves “mélyponton” a kvalifikáción.

A bajnoki küzdelemben második ausztrál a második és a harmadik szabadedzést is idő előtt fejezte be műszaki hiba miatt, így összességében nem volt túlságosan elkeseredve a negyedik helye miatt.

“Monzában mindig szoros a verseny, nem volt könnyű összehozni. A határon nyomtam a sikánoknál, de nagyon könnyű őket elrontani. A srácok jó munkát végeztek, mindenfélét kipróbáltunk a szárnyakkal, de mindenki nagyon kereste a legjobb beállításokat” – magyarázta. “A pozíciónkra számítani lehetett, de a hátrány egy kicsit meglepő.”

“Nem jött jól, hogy a harmadik edzés, a problémák miatt sokáig kellett dolgozni az autón, de maradjunk higgadtak. Az időmérő összességében nem is ment rosszul, és az első sor összeállítása  sem rossz, Alonso elöl, míg Hamilton lassabb volt a másfajta leszorítóerő miatt” – utalt Webber arra, hogy a rajtrács elejéről a bajnokságban mögötte állók indulnak, míg a fő rivális, az éllovas mclarenes csak mögüle kezd.

Míg Webber azért vigaszt talált az eredményben, Vettel egyáltalán nem értette, hogy is került a 6. helyre:

“Elfogadható tempónk volt, fogalmam sincs, min úszott el a ma délután. Az edzéseken több üzemanyaggal is 3-4 km/órával gyorsabb voltam, mint most. Nem hiszem, hogy a szél tette volna, szóval nem tudom, hova lett a sebesség. A kanyarok jónak tűntek, az egyenesben meg nem kell zseninek lenni ahhoz, hogy gyors legyen az ember” – értetlenkedett a német.