Ugyan a pakliban volt, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) megfosztja a Ferrarit és pilótáit a Németországban szerzett pontjaiktól, azonban az olasz csapat végül további büntetés nélkül úszta meg a Motorsport Világtanács tegnapi párizsi tárgyalását.

A hockenheimi ügyön így tehát túl van a csapat, de ezzel együtt sincs túl könnyű helyzetben a hazai verseny, a hétvégi Olasz Nagydíj előtt. A konstruktőri bajnoki esélyek és Felipe Massa reményei már jó ideje elúsztak, de a Belga Nagydíjon történt nullázása után már Fernando Alonso is 41 pontos hátrányba került az éllovas Lewis Hamiltonhoz képest. A spanyol tudja, hogy Monzában nem lehet már hibázni, mert különben vége.

“Kár lenne tagadni: nehéz helyzetben vagyunk. Ha Monzában nem sikerül jelentős mennyiségű pontot szereznünk, a riválisok pedig kihozzák a legtöbbet, akkor igen rosszul áll majd a szénánk a bajnokságban. Nem mondom, hogy úgy már lehetetlen lenne elérni a célt, hiszen az F1-ben tilos így beszélni, de tisztában vagyunk a helyzettel, készen állunk minden eshetőségre” – írta a csapat honlapján Alonso.

A Ferrari csapatfőnöke, Stefano Domenicali még nyíltabban beszélt, az olasz a Corriere dello Sportnak adott interjújában kijelentette, hogy ha nem lesznek sikeresek a hazai pályán, akkor fel is adják a 2010-es idényt.

“Ha rosszul alakulna Monza, a Red Bull előnye pedig nő, akkor hétfőn már az összes dolgozónkat és minden erőforrásunkat a jövő évi autóra irányítjuk át” – mondta.