Ismét fellángolt a csapatutasítások körüli vita az idei Német Nagydíjon, ahol a Ferrari arra szólította fel Felipe Massát, hogy engedje maga elé Fernando Alonsót. A Ferrari komoly pénzbüntetést kapott akciója miatt, egy jogi szakértő pedig most arra figyelmeztetett, hogy ezek ellentételezéseként a részvényesek akár perelhetnek is.

Kizárólag a brit csapatokra vonatkozik a 2006-os jogszabály (Companies Act), minthogy azonban az F1 jelenlegi 12 csapata közül nyolc (köztük a Red Bull) működik nagy-britanniai központtal, az erős többség érintett. Jonathan Lux, az Ince & Co szakértője szerint a részvényeseknek akkor lenne joguk a pereskedésre, ha a csapatutasítás miatt kiszabott büntetés felülmúlja azt a hasznot, amit a manipulált szituáció esetlegesen hoz.

Ezekben az esetekben a csapat igazgatóját citálhatnák bíróság elé, például arra hivatkozva, hogy “nem járt el kellő igyekezettel, szakértelemmel és gondossággal”. A Ferrari hockenheimi ügyét szeptember 8-án tárgyalja az FIA Motorsport Világtanácsa, utólagos kizárástól pontlevonásig bármilyen szankció elképzelhető.