Rubens Barrichello igazi mérföldkőhöz érkezik el ezen a hétvégén, hisz a veterán pilóta a 300. versenyén áll rajthoz, amivel abszolút csúcstartó az F1-ben. A brazil pilóta 1993-ban mutatkozott be az F1-ben a Jordannél, és bár a legendás, doningtoni esős Európa Nagydíjon is közel állt hozzá, első dobogós helyezését és pole pozícióját második szezonjában szerezte meg.

A brazil 1996-ig állt a Jordan szolgálatában, majd a nem túl sikeres, bár időnként azért nagy villanásokra képes Stewart Ford következett 1997-99 között.

A példaképpel, Sennával

2000-ben Barrichello a Ferrarihoz szerződhetett, ahol a mezőnyt uraló autóval könnyedén gyűjthetett pontokat és dobogós helyezéseket, de hat éve alatt mindvégig csak másodhegedűst játszhatott Michael Schumacher mögött. Ezzel együtt is megszerezte azonban első győzelmét a 2000-es Német Nagydíjon, majd további nyolccal bővítette még ezt a vörös autó volánjánál.

2006-ban a Hondához szerződött, 2007-ben itt töltötte addigi pályafutásának legrosszabb évét: egyetlen pontot sem szerzett. A Honda 2008-ban is tragacsot épített, de Barrichello nagyon igyekezett, a Brit Nagydíjon pedig egy kiváló taktikai döntés után még a dobogóra is felállhatott.

Bár úgy tűnt, hogy a brazil veterán 2008 végén ki is pottyan az F1-ből, végül a Honda romjaiból életre hívott Brawnnál újra lendületet kapott: kétszer is győzni tudott és további négy dobogós helyezéssel és sok-sok ponttal egészen a végéig a bajnoki esélyesek közé számított.

2000 - Az első futamgyőzelem

Az idén óriási tapasztalatával már a Williamst segítő Barrichellónak Spa különösen a szíve csücske, hisz korábban nyert már itt alacsonyabb kategóriákban, és élete első pole pozícióját itt érte el – 1994-ben, minden idők addigi legfiatalabb időmérős győztese lett.

Azóta kétszer állt dobogón Belgiumban – 2002-ben második, míg 2004-ben harmadik volt -, és többször volt pontszerző is. Saját bevallása szerint nagyon szeret itt versenyezni, és nagyon bízik abban, hogy a mostani, jubileumi futamát még nagyon sok, eredményes verseny követi majd.

“Spa egész egyszerűen fantasztikus, és ezt nem csak azért mondom, mert annak idején itt szereztem meg az első rajtelsőségemet, és más kategóriákban már a győzelem ízét is megérezhettem. Mindig is tele volt kihívásokkal a pálya, és az, hogy idén nem tankolhatunk, még izgalmasabbá teheti a futamot. Amennyiben aerodinamikailag sikerül optimálisan beállítanunk az autót, reménykedhetünk egy jó köridőben, és ha a leszorítóerőt maximálisan kihasználjuk, lesz lehetőségünk az előzésekre is. Ez lesz a 300. futamon, még mindig hihetetlen, hogy ezt elértem a Forma-1-ben. Nem érzem öregnek magam, úgy vélem, pályafutásom csúcsán vagyok, és bízom abban, hogy még sokáig versenyképes lehetek.”

Annak ellenére, hogy Barrichello és a Ferrari viszonya nem nevezhető igazán szívélyesnek, a maranellói csapat is gratulált a veteránnak az újabb mérföldkőhöz: “A csapatunk egyik ragyogó korszakának részese volt, jelentősen hozzájárult a sikereinkhez” – méltatták a brazilt.

2009 - Valencia, győzelem a Brawnnal