Michael Schumacher tízrajthelyes büntetést kapott a Magyar Nagydíjat követően, amiért szabálytalanul próbálta akadályozni Rubens Barrichellót. A hétszeres világbajnokra a soron következő Belga Nagydíjon szabják ki a büntetést, amely akár komolyabb is lehetett volna.

Német sajtóhírek szerint a versenybírói testületben parázs vita alakult ki arról, hogy mi legyen Schumacher büntetése, a szakértőként jelen lévő brit Derek Warwick a lehető legszigorúbb szankciót követelte. Az egykori F1-es pilóta egy versenyre kivette volna a játékból a németet, javaslatát azonban leszavazták a többiek.

Hozzátartozik a történethez, hogy Warwicknak finoman szólva sem Schumacher a kedvenc pilótája: 1991-ben, amikor a német még fiatal suhanc volt, összeütköztek a C csoportos világbajnokság nürburgringi edzésén, Warwick úgy gondolta, Schumacher volt a hibás.

Annyira pipa volt, hogy kis híján leütötte a németet, utána futott, de végül csak szóváltás lett a dologból a Mercedes kamionjában. Az akkor jaguaros Warwick utólag elismerte, hogy tényleg majdnem felpofozta Schumachert, aki viszont csak annyit mondott, hogy ő másképp látja a történteket. Warwick felindultsága végső soron érthető volt, hiszen öccse, Paul az eset előtt négy héttel hunyt el Forma-3000-es balesetben.

Ugyan Warwick az eltiltás mellett kardoskodott, utóbb úgy nyilatkozott, hogy a tízrajthelyes büntetést is megfelelőnek tartja. Warwick azt is nyílvánvalóvá tette, ha az eset nem a futam végén történ volna és lett volna idő a videós bizonyítékok feldolgozására, akkor valószínűleg már a Magyar Nagydíjról is kiintették volna fekete zászlóval a hétszeres világbajnokot.