Május végén meglepetésszerűen jelentették be, hogy a Forma-1 2012-ben a texasi Austinban, egy vadonatúj, erre a célra épített pályán tér vissza az USA-ba. A projekttel kapcsolatban azóta többször is kétségek merültek fel, de a szervezők tegnap a jelentős befektetőt és a leendő versenyhelyszínt is bemutatták.

Kiderült, hogy az austini verseny mögé egy Red McCombs nevű igen tehetős üzletember is besorolt, aki korábban az NBA-s Denver Nuggets és a San Antonio Spurs, valamint az NFL-es Minnesota Vikings tulajdonosa is volt.

“A Forma-1 visszahozása az USA-ba hatalmas lehetőség, bármelyik város kapna rajta. Egy F1-es futam mérete és hatása a Super Bowlhoz (az amerikaifoci-bajnokság “csúcsdöntője”) hasonlítható, Austin és egész Texas állam számára jelentős hasznot hajt” – mondta McCombs, hozzátéve, hogy neki semmi kétsége a projekt sikerességével kapcsolatban. “Bernie megkérdezte, hogy szerintem készen lesz-e az austini pálya a 2012-es futamra, én pedig mondtam neki, hogy ne feledje, Texasról van szó, mi híresek vagyunk erről (a teljesítésről)!”

A főszervező, Tavo Hellmund tegnap megnevezte a pálya helyszínét is, az új F1-es létesítmény építését Austintól délkeletre, a repülőtérhez közel fekvő Wandering Creek nevű területen kezdik majd meg decemberben.  

“Azt akartam, hogy az Amerikai Nagydíj a lehető legjobb helyre kerüljön. Ehhez a megfelelő helyszín és a megfelelő megközelíthetőség kell, már másfél éve kerestük a helyet” – nyilatkozta Hellmund.

Az amerikai hangsúlyozta, hogy a verseny sikerének egyik kulcsa lesz, hogy a futamot újra hagyományos épített versenypályán rendezik.

“Az emberek mondogatják, hogy a Forma-1-nek sosem sikerült gyökeret eresztenie az USA-ban, de ez valójában nem igaz. Az F1 hihetetlenül sikeres volt itt 1960 és 1980 között, amikor állandó országúti pályákon rendezték. ’80-tól 1999-ig mindig csak ideiglenes utcai pályákon tartották, és bármennyire nagyszerű is (a 2000-től 2007-ig szerepelt) Indianapolis, az csak egy adaptáció volt, egy IndyCar-pálya, ahol csak a NASCAR lehetett sikeres.”