Az olasz rendőrség csempészés és adócsalás vádjával lefoglalta pénteken a Renault Forma-1-es csapat egykori vezetője, Falvio Briatore jachtját.

Briatore ellen azért indult vizsgálat, mert uniós állampolgárként az áfa befizetése nélkül nem hozhatta volna be a hajót az EU-ba. Tartozása a rendőrség becslése szerint 4 millió euróra rúg (1,1 milliárd forint). “Egészen biztos, hogy jacht kizárólag Flavio Briatore használatában áll” – mondta egy olasz rendőrségi forrás az AFP francia hírügynökségnek. A Briatore a hajót egy Brit Virgin-szigeteki bejegyzésű társaságtól bérli.


Briatorét azzal is vádolják, hogy két év alatt 800 ezer eurónyi (222 millió forint) üzemanyagadó befizetését is elmulasztotta. Az egykori istállófőnök nem tartózkodott a fedélzeten, amikor a rendőrség a genovai ügyészség rendelkezése alapján, Olaszország északnyugati partvidékén, La Speziánál lefoglalta a Force Blue nevű hajót. A jachton ugyanakkor ott volt Briatore felesége, Elisabetta Gregoraci és a kisfiuk, Falco Nathan is.

Az extravagáns Briatorét és a Renault egykori műszaki igazgatóját, Pat Symonds-t tavaly szeptemberben tiltotta el a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) az autóversenyzéstől, amiért állítólag elrendelték, hogy az ifjabb Nelson Piquet taktikai okokból törje össze autóját a 2008-as Szingapúri Nagydíjon, hogy győzelemhez segítse a csapat másik pilótáját Fernando Alonsót.

F1: Lefoglalták Flavio Briatore jachtját 3


Mindkét eltiltott fellebbezett a döntés ellen, és január elején meg is nyerte a pert egy párizsi bíróságon. Ugyanakkor megállapodtak a FIA-val, hogy 2012 végéig távol maradnak a Forma-1-től. Briatore azonban a múlt heti Monacói Nagydíjon Bernie Ecclestone meghívására feltűnt, épp a az említett hajóval érkezett a tengerparti városba.

Briatore tagadta az összes ellene felhozott vádat, és kijelentette, hogy harcolni fog nevének tisztaságáért.

A 2002-ben épült, eredetileg Big Aron néven futó hajót, mintegy 21 milliárd forintért vásárolta Briatore, majd fényűző belsőt alakíttatott ki benne és kékre festette. A világ 78. legnagyobb jachtja, 63 méter hosszú, két 2000 lóerős Caterpillar motor mozgatja. Utazósebessége 14 csomó, azaz nagyjából 26 km/óra, de ha Briatore nagyon siet 31 km/órát is képes elérni. Ha valaki szeretné kipróbálni, van rá mód, heti 55 millió forintért bérelhető.

Kattintson a képekre és ismerje meg a Force Blue-t.

Forrás: MTI