A vártnál problémamentesebben, viszont meglepetéseredménnyel zárult a Monacói Nagydíj időmérője. A Red Bull-os Mark Webber szinte a semmiből előugorva szerezte meg a vasárnapi első rajtkockát. Az ausztrál sikere azt jelenti, hogy a Red Bull idén immár hatodszorra is verhetetlen volt  a kvalifikáción, a csapat eredménye eddig 100 százalékos.

A korábbi félelmek nem igazolódtak be, a kvalifikáció első szakasza nagyjából problémamentesen zajlott, a nagy csapatok pilótáinak túlnyomó többsége rögtön a Q1 elején futott néhány olyan kört, amellyel bebiztosította a továbbjutást, így a szakasz második felében csak a három újonccsapat hat pilótája körözgetett. A vége felé a Sauber versenyzői még javítottak, hogy a Lotus párosa ne fenyegethesse őket, így a hat új esett ki.

Hetedik kieső ezúttal nem volt, hiszen a legutolsó helyet a délelőtti balesete miatt nem is induló Fernando Alonso “bérelte ki” vasárnapra.

A második szakaszban a két Sauber és a két Toro Rosso mellett kisebb meglepetésre búcsúzott a Force Indiá-s Adrian Sutil, valamint a williamses Nico Hülkenberg sem jutott tovább. Szintén kiesett a játékból a Renault újonca, Vitalij Petrov, aki a Sainte Devote, azaz az első kanyarban vágta az autó hátulját a gumifalnak. A tavalyi győztes, Jenson Button is jó darabig veszélyben volt, a 10. helye csak hajszálon múlott és még a későbbi javítása után is csak utolsóként került tovább a Q3-ba.

A Q3 kezdetén úgy tűnt, hogy a renault-s Robert Kubica lesz a favorit, amit a lengyel egy igen erős idővel alá is támasztott már az elején. Kubica megfoghatatlannak tűnt, az utolsó pecekben még a korábbi idejénél is erősebb kört ment, amikor a hétvégén eddig nem nagyon villogó Mark Webber egy még jobb, 1:14 alatti idővel átvette a vezetést. Kubica még próbálkozott, javított is, de nem bírt az ausztrállal.

Alonso garázsában már javában szereltek

Alonso garázsában már javában szereltek

Alonso garázsában már javában szereltek


A második sorból holnap Vettel és Massa, a harmadikból Hamilton és Rosberg, a negyedikből Schumacher és Button, az ötödikből pedig a williamses veterán, Rubens Barrichello és a Force Indi-ás Vitantonio Liuzzi indul.

Massa – és s így a mögötte állók – pozíciója talán még nem biztos, ugyanis a Q1 vége felé a brazil igen csúnyán tartotta fel a gyors köre vége felé járó Buttont, a büntetés sem kizárt.

Monacói Nagydíj, időmérő edzés, Monte-Carlo, 2010.05.15.