1950. május 13-án rendezték az első Forma-1-es világbajnoki futamot Silverstone-ban, vagyis a sorozat éppen a monacói szabadedzésekkel ünnepelte 60. születésnapját. A hercegség ideális helyszín az ünneplésre, hiszen Monte-Carlóban már a hat-, az Indianapolis 500-zal együtt hétfutamos első idényben is versenyeztek.

Giuseppe Farina volt az első, aki futamgyőzelmet ünnepelhetett, az Alfa Romeo olasz pilótája a pole pozíciót és a leggyorsabb kört is megszerezte. Második és harmadik helyen szintén egy-egy Alfa, Luigi Fagioli és Reg Parnell végzett. Farinától a világbajnoki címet sem lehetett elvenni.

Az eddigi hatvan világbajnoki szezon során összesen 820 futamot rendeztek, a pilóták 29 ország 68 különböző versenypályáján küzdöttek a pozíciókért. 25 kilométerével a pescarai volt a leghosszabb pálya, a legtöbb különböző, hat helyszínen az Egyesült Államok volt házigazda.

Összesen 31 pilóta ünnepelhetett világbajnoki címet, legtöbbször Michael Schumacher, hét alkalommal. A német 2000 és 2004 között zsinórban ötször nyert, ez szintén rekord, nemzeti bontásban Nagy-Britannia a csúcstartó tíz győztessel. Nagy lemaradással Brazília és Finnország következik a sorban három-három bajnokkal.

Konstruktőri bajnoki címet 51 alkalommal osztottak,  de csak 13 gyártó lett aranyérmes, legtöbbször a Ferrari, 16 alkalommal. Mindössze három ország csapata adott világbajnokot, Nagy-Britannia 33, Olaszország 16, Franciaország 3 elsőséget számlál.