Jersey City, Liberty State Park, a háttérben Manhattan

Jersey City, Liberty State Park, a háttérben Manhattan

Az F1 ura, Bernie Ecclestone komolyan dolgozik az Amerikai Nagydíj újjáélesztésén, és úgy tűnik, mostanra meg is van az új helyszín.

A tervek szerint a versenyt a Manhattan-sziget déli csücskével szemben fekvő New Jersey-i, pontosabban Jersey City-beli Liberty State Parkban rendeznék, ahonnan ragyogó kilátás nyílik a Szabadság-szoborra és a Hudson túlpartján álló New York-i felhőkarcolókra, ha éjszakai futamot rendeznének, a látvány akár túl is szárnyalhatná a Szingapúrban megismertet.

 A park általában koncertek, golfversenyek helyszíne, de természetesen versenypálya is épülne a Forma-1 kedvéért, igaz, ehhez alaposan a zsebükbe kell majd nyúlniuk a szervezőknek, ugyanis az év egyéb szakaszában biciklizésre, sétára, görkorcsolyázásra is használható aszfaltcsík megépítését a város támogatná, de a kerítések, a garázsok, a paddock épületei, a lelátók, valamint az általános tereprendezés költségei már a Formula One Groupot terhelnék.  

Vannak azonban ellenzői is a tervnek, a Friends of Liberty Park nevű civilszervezet például attól tart, hogy a pihenőövezetből állandó versenypályát építenek. Jersey City polgármestere, Jerramiah T. Healy igyekezett tisztázni a helyzetet:

“A terv csak válasz volt a Forma-1-től érkezett megkeresésre, Jersey City csak az egyik a több lehetséges helyszín közül. Egyelőre kezdeti szakaszban járnak a tárgyalások, és nem biztos, hogy a verseny rendezése Jersey City és a Liberty State Park érdekeit szolgálja.”

“Ha bármit is szeretnének a parkkal, akkor a lakók és a pihenés szempontjainak kell elsődlegesen érvényesülniük. Inkább baseballpályák kellenének ide, nem versenypálya” – mondta a városi tanács egyik tagja, Steven Fulop.