A Michelin már bevált, de drága

A Bridgestone év végi kivonulása miatt a Forma-1 lázasan keresi a japán gyártó utódját, amely 2011-től szállítana gumikat a sorozatnak. Ugyan nemrég az olasz Pirelli neve is felmerült, a csapatok szervezete, a FOTA a francia Michelin és az amerikai tulajdonú brit gyártó, az Avon közül választ majd, árulta el a Williams technikai igazgatója, Sam Michael.

“A Michelinnel és az Avonnal tárgyalunk. Az Avon jóval olcsóbb, de annak ellenére, hogy gyártottak már komoly versenygumikat, jóval ismeretlenebb. A Michelin nem olyan rég még részt vett a Forma-1-ben. A költséget tekintve viszont jelentős a különbség (az Avon javára), a csapatok szempontjából nagyjából háromszoros pénzről van szó. Ez a fő vitatéma” – nyilatkozta a Reutersnek a mérnök.

Michael azt is hozzátette, hogy a végső szó tulajdonképpen Bernie Ecclestone-é lesz, hiszen ő intézi a gumiszállítási üzleteket.

“A FOTA-ban folyó vita mutatja, hogy sok szempontot kell figyelembe venni, nem szimpla pénzügyi és nem is egyszerű műszaki döntésről van szó. Persze ezt az egészet Bernie-vel is meg kell még tárgyalni, mert hagyományosan az ő hatáskörébe tartozik a gumiszállítás.”

Úgy tudni, hogy technikai szempontok alapján a csapatok inkább a Michelint preferálnák, míg az F1 ura az olcsóbb Avont támogatja, egy azonban biztos, a FOTA a jövő hétvégi Spanyol Nagydíj idejére dűlőre akarja vinni a 2011-es gumik kérdését.