Különösebb izgalom és incidens nélkül zajlott a Kínai Nagydíj időmérője, ahol a gyakorlatilag a papírforma érvényesült. A körülmények is ideálisnak mondhatóan alakultak, a derűs időben  a hőmérséklet a hétvégén első ízben elérte a 20 Celsius fokot, legfeljebb a néha-néha feltámadó szél nehezítette a pilóták dolgát.

A Q1-ben szokás szerint búcsúzott mindhárom újonc csapat hat pilótája és kisebb meglepetésre – valószínűleg a forgalom miatt – a Force Indiá-s Vitantonio Liuzzi. A második etapban távozott mindkét Sauber, Williams és Toro Rosso, valamint a Renault újonca, Vitalij Petrov, de Michael Schumacher is csak hajszállal kerülte el a kiesést, az utolsó pillanatban futott három századdal jobb időt az addig az utolsó továbbjutó helyen álló Rubens Barrichellónál.

A Q3 elején mindkét Red Bull-os hibázott a gyors körén, így Sebastian Vettel éppen csak elcsípte az ideiglenes első helyet. Az utolsó nekifutást Lewis Hamilton kezdte meg, 1:35.0-ás időt teljesítve, amit aztán néhány ezredes különbséggel Fernando Alonso, Jenson Button és Nico Rosberg 1:34.9-re szorított le, de Mark Webber 1:34.8-at teljesített, Vettel pedig utolsó körén 1:34.558-cal meg is szerezte a pole-t, bebiztosítva a Red Bull idei negyedik első rajtkockáját, és a csapat második teljes első soros startpozícióját.

Massa csak a hetedik lett, mögötte Kubica, majd Michael Schumacher végzett, a hétszeres bajnok héttizedett kapott Rosbergtől. A top10-et a Force Indiá-s Adrian Sutil zárta.

A vasárnapi Kínai Nagydíj közép-európai idő szerint reggel nyolckor kezdődik.

Kínai Nagydíj, időmérő, Sanghaj, 2010.04.17.