A McLaren és a Mercedes 2009 végén megkezdte a két fél 1996 óta tartó szoros kapcsolatának leépítését. A német gyártó a Brawn GP megvásárlásával saját csapatot alapított, közben fokozatosan eladja a wokingi alakulatban eredetileg birtokolt 40 százalékos tulajdonrészét, 2011-re már csak motorszállítóként szerepel majd a stuttgarti óriás a McLarennél.

A volt csapatfőnök, a McLaren Group résztulajdonosa és vezetője, Ron Dennis az Arabian Businessnek adott friss interjújában részletesen mesélt a szakítás okáról.

“Teljesen barátságos viszonyok között történt. A Mercedes éveken keresztül szeretett volna teljes irányítást szerezni a csapat felett, mi viszont ezt nem akartuk. Minél inkább akarták, mi annál kevésbé, az autógyártói irányítás nem mindig hasznos, a cégvezetők egyik napról a másikra kicserélődhetnek. Én több mint 30 évemet áldoztam a McLarenre, világosan tudattam a Mercedesszel és a többi résztulajdonossal is, hogy a csapat nem eladó, hiába sóvárogtak” – magyarázta az angol.

“Mi kezdeményeztük a válást, függetlenné akartunk válni. Cseppet sem volt ellenünkre, a Brawnnak történő motorszállítás is a mi beleegyezésünkkel történt” – tette hozzá.

Dennis szerint ez a megoldás volt a legjobb mindkét fél számára.

“Nagyon szoros partnerségben voltunk a Mercedes-Benzzel, és ez ma is így van. A pályán kíméletlen ellenfelek vagyunk, de azon kívül továbbra is erős a barátság. A válás nem volt egy álomüzlet, de igazából mindkét fél csak nyert vele. Ők megkapták, amit annyira akartak: egy teljesen az irányításuk alá tartozó Forma-1-es csapatot, mi pedig továbbra is kapunk motorokat, de lehetőségünk lett a McLaren brand építésére” – utalt a McLaren utcai autós projektjére Dennis.