A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) 2010-re a Forma-1 történetének legradikálisabb átalakítását vitte végbe a pontrendszerben. Az új, 25-18-15-12-8-6-5-4-2-1-es rendszer célja elvileg a győzelmek súlyának növelése volt, ennek ellenére azonban az eddigi három futamgyőztes mellett további négy pilóta is az élbolyba tartozik.

A vezető Felipe Massát és a hetedik helyen álló Robert Kubicát mindössze kilenc pont választja el. A ferraris brazil mögött négypontos lemaradással a negyedik helyen álló címvédőnek, Jenson Buttonnak összességében tetszik az új rendszer.

“Még most is nagyon szoros az állás az élen, ami elég meglepő. Szerintem nem csak én gondoltam, hogy az új rendszer majd a leggyorsabbakat jutalmazza a megbízhatóakkal szemben, de az elmúlt három futamon láthattuk, hogy a biztos célba érés továbbra is sokat számít” – utalt az eddig győzelem nélkül álló Massa vezetésére az angol.

Button azonban Massa példájában pozitívumot is lát, úgy gondolja, hogy a megbízható McLarennel akkor is az élen maradhat, ha az autó esetleg nem olyan erős, mint az ellenfeleké.

“Szerintem eltart még pár futamig, míg hozzászokunk az új rendszer finomságaihoz, de az biztos, hogy az állandó teljesítmény ezután is fontos marad. Szerencsére a McLaren elképesztően megbízható, és a Mercedes-motorokról már tavaly óta tudom, hogy a mezőny legtartósabbjai, ez pedig elég megnyugtató. A megbízhatóság adja a bajnoki küzdelem gerincét, mi pedig mindegyik futamon mindkét autónkkal célba is értünk, a nagy csapatok közül egyedüliként.”