A 2010-ben bemutatkozott három új Forma-1-es csapat közül eddig a Lotus szerepelt a legjobban. Míg a Virgin autóinak egyszer sem, a Hispaniánál pedig egyszer sikerült eddig a célba érés, a szezonnyitón a Lotus mindkét pilótája eljutott a kockás zászlóig és Heikki Kovalainen az újak közül egyedüliként Melbourne-ben duplázni is tudott.  

A csapatfőnök, Tony Fernandes úgy véli, hogy a kilátások jók, jövőre már versenyben lehetnek a régiekkel, három év múlva pedig már a mezőny első negyedébe kerülhetnek.

“Bahrein után arra jutottam, hogy három idényen belül bejuthatunk a top5 közé. A jövő évben reményeim szerint már az első tíz között leszünk” – mondta a maláj üzletember, aki idén legjobb esetben is a 11. konstruktőri helyre számíthat.

“Azt hiszem, a régi csapatoknak sokkal nehezebb két másodpercet találni, mint nekünk, mert mi csak öt hónap alatt dobtuk össze az autót. Nehéz lett, rossz hűtőket használtunk, satöbbi, satöbbi. Szerintem felzárkózhatunk. A versenytempót illetően nem vagyunk olyan messze, ezért bízom benne, hogy beérhetjük a Saubert, a Williamst, a Renault-t és a Toro Rossót.”

“Persze nehéznek hangzik még úgy is, hogy én mondom, de remélem, hogy három éven belül az első ötben lehetünk, addig sok minden történhet, ami segíthet ebben.”

Fernandes nagyon bízik a fejlődésben

Fernandes nagyon bízik a fejlődésben

Fernandes nagyon bízik a fejlődésben


Fernandes többek között a költségcsökkentésre gondolhat ez alatt, hiszen míg a nagyoknak hozzá kell szokniuk a jóval mérsékeltebb költekezéshez, a Lotus eleve szűk keretből gazdálkodik.

“Nem hiszem, hogy feltétlenül a pénzem múlik a siker. A Toyota dollár-százmilliókat költött és sosem értek a csúcsra. Szerintem leginkább az embereken múlik. Ha valaki kielemezné, hogy mennyit költenek az F1-ben, kiderülne, hogy óriási a pazarlás. A 100 és a 300 millió közti különbség a tempóban nem feltétlenül jelenik meg” – magyarázta.