Montreal Kanada  második legnagyobb városa és Québec tartomány legnagyobb városa. Párizs után a második legnagyobb francia nyelvű város a nyugati világban.

A város az azonos nevű szigeten fekszik a Szent Lőrinc és az Ottawa folyó torkolatánál. Montrealban 2006-ban 1 620 693 fő élt, de a környéken kétszer ennyien. Az agglomeráció 75 szigetből áll. Montrealban rendezték meg az 1967-es világkiállítást és az 1976. évi nyári olimpiai játékokat.

A város a központja a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezetnek, a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetségnek és számos egyéb nemzetközi szervezetnek is.

Földrajz

Montreal Québec tartomány déli részén fekszik 275 km-re Québec várostól és 167 km-re Ottawától. A városi kikötő a Szent Lőrinc-folyón átmenő tengeri út – a Nagy Tavak és az Atlanti óceán között halad – egyik vége (Voie maritime du Saint-Laurent). Montreal szigetén található a Mont Royal hegy három csúccsal.

Montreal 1

Montreal 2

Montreal a központja Montreal-metropolisznak (Communauté métropolitaine de Montréal). A várostól északra fekszik Laval, keletre Repentigny, délre Longueuil, Saint-Lambert, Brossard; nyugatra több kisebb település. A városban több anglofón enklávé is található: Westmount, Montréal-Quest, Hamstead, Côte Saint-Luc, Mont-Royal; továbbá van egy frankofón enklávé is: Montréal-Est.

Éghajlat

Montrealban több éghajlati terület jellemzője megfigyelhető, köztük a legjelentősebb a kontinentális éghajlat. Csapadékban bővelkedik: 2,25 méter hó és 900 mm eső esik évente. A statisztikák szerint a nyár nagyon csapadékos, de ugyanakkor ilyenkor süt a legtöbbet a nap.

A leghidegebb hónap a január, amikor akár -15 fok is lehet, mivel nagyon szeles ez a hónap. A legmelegebb hónap a július, 26,3 fok is lehet.

Montrealban évente számtalan fesztivált rendeznek meg, a többségét nyáron. Az egyik legismertebb fesztivál a Nemzetközi jazzfesztivál, a Francofolie és a Komédia-Fesztivál. A jazzfesztivál idején több utcát is lezárnak a közlekedés elől.

Múzeumok és színházak

A városi művészeti központ a Place des Arts, amely a Kortárs Művészetek Múzeumában található ill. abban a pár színházban, amelyek a városban találhatók: Montreali Opera és Montreali Szimfónikus Zenekar.

Montrealban több történeti és archeológiai múzeum is található. A Mosoly-Múzeumban rendezik meg a Mosoly-napot.

A legismertebb színházak a Théâtre Saint-Denis, a Théâtre du Rideau Vert és a Théâtre du Nouveau Monde.