Bahreinben ma lezajlott a szezonnyitó első két szabadedzése, de úgy tűnik, hogy a három órányi gyakorlás után sem lett sokkal okosabb senki. A Ferrarival délelőtt másodikként, délután kilencedikként záró Fernando Alonso most is sötétben tapogatózik.

“Fogalmam sincs a sorrendről, szerintem mindenki így van ezzel. A négy nagy csapat közül bármelyik lehet gyors holnap, bárki megszerezheti a pole-t. Abban is biztos vagyok, hogy lesznek meglepetések, a Force India gyorsnak tűnik az ilyen jellegű pályán, mások viszont csalódást is kelthetnek, mert nem elég gyorsak” – mondta a spanyol.

Alonso szerint nyolcesélyes a pole sorsa

Alonso szerint nyolcesélyes a pole sorsa

Alonso szerint nyolcesélyes a pole sorsa


“Jó nap volt a mai, főképp a gumikat próbáltuk kiismerni. Most először mentünk melegben, így ebből a szempontból is volt néhány tennivaló az autón. Szokásos péntek volt, amely után felkészülten mehetünk a szombati időmérőre” – értékelte a napot a kétszeres világbajnok.

Az első edzésen nem villogott, de délután már az első és harmadik legjobb időt teljesítette a Mercedes GP. A német gyártóval visszatérő Michael Schumacher ennek ellenére azt mondja, hogy egyelőre még nem igazán mennek neki a gyors körök.

“Délelőtt voltak gondok az autó egyensúlyával, de délután nagyon jól ment a munka. Az autó sokkal jobban feküdt a második edzésen, de én még egy kicsit be vagyok rozsdásodva,legalábbis ami az egykörös tempót illeti, újra bele kell rázódnom. A hosszú etapokon jó volt,miután elkaptam a ritmus, természetesen ment. Elégedett vagyok, készen állok a hétvégére.”

Brawn - van még min javítani

Brawn – van még min javítani

Brawn – van még min javítani


A csapatfőnök, Ross Brawn szerint még szombatra is marad munkájuk: “A téli fejlesztés és tesztelés után jó volt látni az autókat ma Bahreinben! Sikerült kiküszöbölnünk a Nico és Michael általtapasztalt kezdeti egyensúlyi problémákat, nagyon hasznosan telt a délután. Úgy érzem viszont, hogy javulnunk kell még, majd holnap az időmérőn meglátjuk, hogy állunk a többiekhez képest.”

A McLaren két világbajnoka gumi- és fékproblémákra valamint a pálya felületére panaszkodott az edzések után.

“Nagyon meleg volt a pályán, így mindkét gumikeverék gyorsan kopott – de azt hiszem, ez kezelhető, az ember körről körre igazodik ehhez a vezetési stílusával. A pálya új szakasza elég huplis és poros, de mindenki számára ugyanolyan. Az autó elég nehéznek tűnik megtankolva, alig lassul fékezéskor, de a gyors kanyarokban elég kiegyensúlyozottnak tűnik. Még most sem látjuk igazán, ki hol áll, mert mindenki más üzemanyag-mennyiségekkel ment. A táblázat ezért nem tükrözi az igazi viszonyokat” – foglalta össze Lewis Hamilton.  

Button nem sok pozitívumot szűrt le az első napból:

A mclareneseknek nem feküst a pálya

A mclareneseknek nem feküst a pálya

A mclareneseknek nem feküst a pálya


“Ma bebizonyosodott, hogy mennyire nehéz vigyázni itt a hátsó gumikra, főképp a lágyabb keveréknél. Az ember szinte végig túlkormányzottsággal küzd. Az új szakasz nagyon huplis, főleg a hatos és hetes kanyar – az ember próbál minél később fékezni, de így az autó leér és elkezd össze-vissza ugrálni, alig látni, merre megy. Korábban, finomabban kell lassítani. Még mindig a beállításokon dolgozunk, pedig a második edzésen már a gumikkal kellene foglalkozni. Este még sok dolgunk lesz. Az autó alapjaiban jó, de az egyensúly még nincs meg.”

A Red Bull pénteken nem zárt valami fényes napot: Sebastian Vettel ugyan a nap ötödik legjobb idejét futotta, de ő sem ment annyit, mint szeretett volna, Mark Webber pedig majdnem az egész délutánt kihagyta sebességváltó-hiba miatt.

“Az első futam első napja. Sajnos nem mentünk ma sokat, a pálya még zöld (poros, felgumizatlan) volt délelőtt,inkább csak az autókkal foglalkoztunk. Délután nálam féket cseréltünk, Mar pedig nem is tudta végigcsinálni az edzést, szóval nem volt épp ideális. Sok dolgunk van még, de legalább tudjuk, min kell javítani, úgyhogy azon dolgozunk majd!” – nyilatkozta Vettel.