Ma délelőtt lezajlott a szezonnyitó Bahreini Nagydíj első szabadedzése Sakhirban. A leggyorsabb a Force Indiá-s Adrian Sutil lett, idejét egyedül Fernando Alonso tudta megközelíteni a Ferrarival, a többiek már fél másodperces hátránnyal zártak.

Az edzés incidensektől mentesen, 28-30 Celsius-fokos környezeti hőmérséklet mellett zajlott, a csapatok meglepően kevés távot teljesítettek a másfél óra alatt. Természetesen a különböző programokat nem ismerhetjük, de azért meglepő a Force India tempója, amit Sutil elsősége mellett csapattársa, Vitantonio Liuzzi ideje is erősít, aki nagyjából tartotta a lépést a Ferrarikkal és a McLarenekkel.

Az első Sutil mögött kéttizeddel zárt Alonso, csak ők ketten mentek 1:57 alá. A Kubicából, Massából, Buttonból, Hamiltonból, Liuzziból, Rosbergből és Webberből összeálló boly kimondottan szoros, a harmadik és a kilencedik helyet jó kéttized választotta el, azonban a 10. idővel záró Michael Schumacher már egy teljes másodperccel volt lassabb a Force Indiánál.

Nem sok derült ki az első edzésből

Nem sok derült ki az első edzésből

Nem sok derült ki az első edzésből


Egészen meglepő, hogy a Williamsnél az újonc Nico Hülkenberg kilenc tizeddel verte a veterán Rubens Barrichellót, a Renault-nál viszont érvényesült a papírforma, talán túlságosan is, hiszen a tapasztalt Kubicánál a frissen bemutatkozó Vitalij Petrov két másodperccel volt lassabb.

A teszteket figyelembe véve meghökkentő a Sauber lemaradása: míg februárban közvetlenül a négy nagy üldözői voltak, ezúttal Pedro de la Rosa bő három, Kamui Kobayashi pedig több mint négy másodperccel mögöttük kullogott.

Az új csapatok közül egyértelműen a Lotus kezdett a legjobban, Heikki Kovalainen annak ellenére, hogy egyik visszapillantóját elhagyta a pályán, később pedig egy túlhevült alkatrészre panaszkodott, 21 kört ment, míg csapattársa, Jarno Trulli 15-öt teljesített. A két versenyző ideje nagyjából megegyezett, mindketten bő hét másodperccel voltak rosszabbak a csúcsnál.

A Hispania alig dolgozott

A Hispania alig dolgozott

A Hispania alig dolgozott


Hajszállal verte a Lotusokat Timo Glock a Virginnel, de ő mindössze öt kört ment, csapattársa, Lucas di Grassi pedig nem is teljesített mért időt. A Hispania még ezt is jóval alulmúlta, egy hidraulikai hiba miatt csak az utolsó 20 percben lépett pályára az autó, Bruno Senna azonban szintén nem ment mért kört, elmaradása viszont óriási volt a mért második szektorhatáron, az óra 15 másodpercet mutatott. Csapattársa, Karun Chandhok ki sem ment a pályára.


Bahreini Nagydíj, 1. szabadedzés, Sakhir, 2010. 03. 12.