Két hete a Ferrari igen éles hangon bírálta a szerintük felkészületlen új csapatokat, majd Felipe Massa is aggodalmasan nyilatkozott arról, hogy a mezőnynél jelentősen lassabb Lotus és Virgin, valamint a szezonnyitóra teszt nélkül utazó Hispania autóival kell majd együtt versenyezni.

A Daily Telegraph-nál vezetett rovatában a 2008 végén visszavonult egykori Williams-, McLaren- és Red Bull-pilóta, David Coulthard szintén elég keményen fogalmazott az újoncokkal kapcsolatban.

“El kell ismernem, hogy együtt érzek a Ferrarival. A Forma-1 nem leányiskola. Érkezz felkészülten vagy készülj a kudarcra! Ez az autóversenyzés csúcsa. Nincs értelme arról panaszkodni, hogy utólag változtattak a szabályokon, miután az újak a költségplafonra számítva jelentkeztek. A FOTA (a csapatok szervezete) sosem fogadta el a kiadási plafont!” – írta a skót.

DC szerint az újak körüli huzavona, a USF1 összeomlása rossz hírét keltette a Forma-1-nek. Az egykori pilótát leginkább a Hispania aggasztja.

A Virginnek a célba érés is siker lenne

A Virginnek a célba érés is siker lenne

A Virginnek a célba érés is siker lenne


“Hát megőrült a világ? Az F1 veszélyes sport, egyszerűen felelőtlenség a pénteki szabadedzésen elindítani egy csapatot! Még a tapasztalt csapatoknak is nagy feladat megfelelni az FIA szigorú töréstesztjein és kipróbálni a kötelező vizsgálatra nem szoruló alkatrészek működését! De még ha az új csapatoknak sikerül hiba nélkül teljesíteni a hétvégét, akkor is mérföldekkel le lesznek maradva. Ez árt a sportnak és az érintett pilótáknak is.”

“A Hispania versenyzői, Bruno Senna és Karun Chandhok tehetséges fiatalemberek, de óriási rajtuk a nyomás. Hogy mit tanácsolnék nekik? A szabadedzésen vezessenek a lehető leggyorsabban – az egyik legveszélyesebb dolog a versenyíven poroszkálni!”

A Lotus legalább csak lassú

A Lotus legalább csak lassú

A Lotus legalább csak lassú


A Ferrarival és Coultharddal szemben a McLaren megértőbb az újakkal:

“Közösségként támogatnunk kellene az újak elindulását. Tisztelem a versenyzők véleményét, tudom, hogy van, aki aggódik, de szerintem ez az FIA-ra tartozik. Meg kell próbálnunk minél több új csapatot talpra segíteni és a lehető leggyorsabban konszolidálni. A Honda, a Toyota és a BMW kiszállása elkeserítő” – mondta a wokingi csapat igazgatója, Jonathan Neale.

Azt azért a mclarenes is elismerte, hogy ha nagyon rosszul mennek az újak, cselekvésre lesz szükség:

“Nem szívesen lennék csapatvezető úgy, hogy a pénteki szabadedzésen megy először az autó! Biztos vagyok benne, hogy az FIA figyeli majd a helyzetet, és ha túl nagy sebességkülönbségek lesznek vagy túl sok piros zászló, akkor megteszik a szükséges lépéseket.”