2003-ban a Minardi-főnök Paul Stoddart tesztlehetőséget adott az akkor még csak 22 éves tehetségnek, Heikki Kovalainennek, hogy kipróbálhassa a PS03-ast. A finn idén már a negyedik teljes F1-es szezonját kezdi, egymás után két világbajnoki csapatnál, a Renault-nál és a McLarennél is megfordult, idén azonban az újonc Lotusszal indul és nem titkolja, hogy aerodinamikailag ilyen rossz autót még nem vezetett.

“Nehéz ezt megmondani, mert a gumik teljesen mások. De a Lotus talán nagyobb hátrányban van az élcsapatokhoz képest aerodinamikai téren, mint a Minardi volt” – idézte a finn Turun Sanomat a pilótát.

Kovalainen később talán megbánta, hogy ilyesmi csúszott ki a száján, mert a Twitteren ezt írta: “Láttam, hogy a finn sajtó szövegkörnyezetből kiragadva foglalkozott a Lotus-Minardi összehasonlítással, ez nem fair a csapattal szemben!” 

Akár tetszik azonban Kovalainennek, akár sem, a téli teszteken a mezőnytől körönként 4-5 másodperces lemaradást produkált a Lotus T127, de a csapatfőnök, Tony Fernandes javulást ígér a szezonnyitóra: “Úgy számolunk, hogy Bahreinben 3,5 másodperccel leszünk a leggyorsabb autó mögött, ami 5 másodperces javulást jelent Jerezhez (az első teszthez) képest. Szépen lassan lefaragjuk!” – mondta a maláj üzletember.