A tavalyi GP2-es második helyezésével bizonyított tehetségét súlyos eurómilliókkal megtámogatott Vitalij Petrov a Forma-1 első orosz pilótája lesz idén. A Robert Kubica mellé a Renault-hoz szerződtetett versenyző tegnap első ízben vezetett F1-est, és nem is ment rosszul: a 2009-ben őt legyőző GP2-bajnokot, a nála rutinosabb williamses Nico Hülkenberget megelőzve lett a hatodik a teszten.

“Nagyon élveztem az első napomat, minden jól ment. Az autó lenyűgöző a GP2-eshez képest, élmény volt megtapasztalni a teljesítményt és a fékerőt. 30 kör után már jól éreztem magam, kezdtem megtalálni a határokat. A mérnökökkel is most dolgoztam először, az is zökkenőmentesen alakult, igazán elégedett vagyok” – mondta a 25 éves orosz.

“Ez volt Vitalij első napja az R30-assal, arra koncentráltunk, hogy megtalálja a helyét az autóban. Sok dologhoz hozzá kell még szoknia a fékeket, az autó erejét, a leszorítóerőt illetően, de jól alkalmazkodott, jó munkát végzett” – értékelt a fő versenymérnök, Alan Permane.

Robert Kubica, aki az első két napon vezette a Renault-t, cáfolta, hogy a csapat egyszerűen az átfestett tavalyi autóval tesztel, és azt is elmondta, szerinte teli tankkal a Ferrarival is felvehetik a versenyt.

Gyanúsan rövid, de állítólag ez az új modell

Gyanúsan rövid, de állítólag ez az új modell

Gyanúsan rövid, de állítólag ez az új modell


“Csak hasonlít a régi autóra, de ez az új! Talán azért látszik így, mert rövidebb, mint a többieké. Teli tankkal jók vagyunk, úgy nem sokkal vagyunk lassabbak a Ferrarinál!” – mondta az Auto Motor und Sportnak a lengyel.

Hiába lett azonban mindhárom nap a Ferrari a leggyorsabb, Kubicának Valenciában az ellenfelek közül a McLaren tetszett leginkább: “Egyértelműen a McLaren. Az autó hátsó részén van néhány nagyon érdekes aerodinamikai megoldásuk!”