Heikki Kovalainen a rosszul indult, de jól végződött 2007-es renault-s bemutatkozása után 2008-ban Lewis Hamilton mellé szerződött a McLarenhez, de az ott töltött két éve alatt nem sok babér termett számára. A két idényben csak feleannyi pontot szerzett, mint az angol, és Hamilton hét futamgyőzelmével és egy bajnoki címével szemben mindössze egy futamgyőzelmet tudott felmutatni.

Bár konkrétumot nem mond, a 26 éves finn azt állítja, hogy mostanra tudja, mit rontott el a wokingi csapatnál, és ennek a tapasztalatnak birtokában másképp áll majd az új idényhez – bár a mclarenes éveket sem bánja.

“Elég sokat elemeztem ezt magamban, a környezetemben lévő emberekkel, a családommal is. Nagyon igyekeztem a McLarenél a vége felé is, de nem működött. Nem akarok részletekbe menni, annak nincs értelme. Azt hiszem, tudom már, miért nem alakult jól a dolog, de most már új helyen kezdek, meglátjuk, itt hogy megy majd!”

“Ha visszamennék az időben, akkor is a McLarenhez mennék, ez nem kérdés. De eléggé másképp csinálnám. A Lotusnál másképp is fogom, a célom, hogy mindig 100 százalékot hozzak ki a csapatból – a McLarennél úgy éreztem, hogy ez nem sikerült.”

Kovalainen nyíltan ugyan sosem vádolta azzal a McLarent, hogy Hamiltonnak kedveztek volna, de azért utalt egyszer-kétszer arra, hogy a stratégia vagy a fejlesztés terén általában neki jutott az előnytelenebb leosztás. A finn azt nem tudja, hogy a frissen Hamilton mellé szerződött Jenson Button idén jól jár-e.

“Nem tudom, hogy Jensonnak hogyan alakul majd, csak annyit mondhatok, hogy otthonos és nagyon profi csapathoz kerül. Biztosan nagyon motiváltak lesznek, és mindent megtesznek majd érte is. Ez vár rá – hogy bejön-e neki, nem tudom.”

A McLarennél nem lett sikeres

A McLarennél nem lett sikeres


Kovalainen azt is elmondta, hogy a Lotus központjában már ott az egyik kasztni, amelyen gőzerővel dolgozik a csapat a február 5-re tervezett első próbakörök előtt. Az új autó a tervek szerint február 13-án kezdi meg a hivatalos tesztet. 

“Nagyszerűen fest! Nem hiszem, hogy rakéta lesz, de tényleg dögös, meglepődnek majd az emberek, amikor meglátják!” – mondta az autóról a finn.

“Új fejezet ez a karrieremben, és igazán jól érzem magam. Számítok nehezebb pillanatokra is, de majd túljutunk rajtuk. Szerintem sok ígéret van a csapatban, ezért is szerződtem ide. Hosszú távon jó hely lesz ez nekem.”