A McLaren ma a főszponzor, a Vodafone központjában leleplezte idei autóját, a radikálisan áttervezett MP4-25-öst. Ahogy a bemutatón a csapatfőnök mondta, a jó autó nem sokat ér jó pilóták nélkül, ezért a wokingiak az elmúlt két év világbajnokaival, Lewis Hamiltonnal és a címvédő Jenson Buttonnal vágnak neki az idénynek.

A bemutató utáni sajtókonferencián a két versenyző számos kérdésre válaszolt, az érdekesebb témák közül válogattunk össze néhányat. A két fő téma természetesen a két világbajnok csapaton belüli viszonya, valamint a McLaren eddig partnere, a Mercedes gyári csapatként és ellenfélként való megjelenése volt.

Buttont arról kérdezték, hogyan befolyásolhatja az évét a Hamilton elleni küzdelme, és hogyan érzi magát a gyengébben fizetett újonc szerepében.

“Ki szerint keresek kevesebbet? Én erről nem tudok, nem beszélünk erről a dologról. Ahogy mindig is mondtam, a legfontosabb, hogy egy csapatként dolgozzunk együtt, mert másképp nem lesz újra brit világbajnok! Együtt dolgozunk, tanulunk egymástól. Sok mindent megtapasztaltunk már mindketten. Az év végén, 19 futam után majd meglátjuk, melyikünk végzett jobb munkát. Pillanatnyilag nem erre kell gondolni, a jelennel kell foglalkozni, azzal, hogy a lehető leggyorsabbá tegyük az autót” – válaszolta Button.

Hamilton még rendre is intette az újságírót az illetlen kérdés miatt: “Nem szabadna elfelejteni, hogy Jenson a világbajnok, akit nagy örömmel fogadtunk a csapatnál! Nem kell mindent elhinni, amit összeírnak!”

Heikki Kovalainen korábbi nyilatkozataira hivatkozva valaki azt tudakolta Hamiltontól, hogy 2010-ben is mindig ő kapja-e meg előbb az új fejlesztéseket.
 


“Helyesbítenem kell, nem ez volt a helyzet. Egyszer fordult csak elő, amikor a csapat 36 órát dolgozott egyfolytában, hogy az alkatrészek odaérjenek a pályára, de sajnos nem sikerült két szettet legyártani. Azon a hétvégén az én autómra kerültek, de akkor amúgy is én voltam az első számú. Idén Jensoné az egyes, biztosan ő kapja meg előbb, de igazából mindent megteszünk, hogy mindketten ugyanazt a felszerelést kapjuk. Ez csak egyszer fordult elő, nem tudom, ki találta ki!”

Button azt hangsúlyozta, hogy a tavalyi győzelem után teljesen megnyugodott önmagával kapcsolatban, magabiztosan várja az új idényt:

“Amikor az ember megnyeri a bajnoki címet, hogyan tovább? Én úgy döntöttem, hogy átjövök a McLarenhez, új kihívást keresek. Ez felpörgetett. Olyan izgatott vagyok, mint még soha az idény előtt.”


“Az embernek a bajnoki cím megnyerése már gyerekkorától fogva az álma, és nekem sikerült is megvalósítanom 2009-ben. Idén új kihívást kerestem, amelyet meg is találtam. Izgatott vagyok, de nem érzem, hogy bármit is kellene még bizonyítanom bárkinek, még a magam számára sem. A győzelem sokat dobott az önbizalmamon, sokat tanultam. Elégedett vagyok a helyzetemmel.”

Buttont volt csapatáról, az idén a Mercedes gyári alakulatává vált Brawnról is kérdezték:

“Biztosan erősek lesznek 2010-ben is. Ők a világbajnokok, nem hiszem, hogy a mezőny végében lesznek, de hogy pontosan mennyire lesznek versenyképesek, ki lesz az élen, azt senki sem tudja. De a Mercedes is valahol ott lesz.”

Valaki azt is felvetette, hogy nehezebbnek érzi-e a helyzetét Button úgy, hogy egy világbajnok csapattárs ellen kell küzdenie, míg a Mercedes Michael Schumacherrel egy egypilótás csapat lesz.


“Remélem, hogy nem ez lesz a helyzet, és szerintem Nico és Michael is így gondolja. A Forma-1 csapatmunka, mindkét pilóta munkája kell az autó jobbá tételéhez. Ha az ember egyedül akarja csinálni, nem fog menni. Nem is hiszem, hogy a mezőnyből bárki elfogadná a másodhegedűsi szerepet, egyszerűen nem tudom elképzelni.”

Button szerint az F1 történetének talán legizgalmasabb idénye jöhet: “Azt hiszem, elég rég volt már, hogy egyszerre négy világbajnok volt a pályán, nagyon sok tehetséges pilóta van most az F1-ben és még egy csomó új csapat is jön. Remélem, hogy mindannyiunk számára a Forma-1 talán legizgalmasabb idénye lehet ez.”

Az izgalom része lesz a három év után visszatérő Michael Schumacher is, Hamiltont arról kérdezték, örül-e, hogy megvalósul az álma, és a hétszeres bajnok ellen küzdhet.

“Azt hiszem, ezt így sosem mondtam, én mindig Ayrton (Senna) ellen szerettem volna versenyezni. De azért amikor gyerekként néztem a Forma-1-et, mindig vártam, és pont amikorra megérkeztem, Michael visszavonult. Teszten már volt alkalmam egy pályán lenni vele, nagy öröm volt Michael Schumacher Ferrariját látni az orrom előtt a bokszutcában! Idén együtt leszünk a rajtrácson, különleges lesz őt látni a tükörben vagy előttem, hatalmas élmény lesz!”

A pilóták britek, a csapat nemzetközi

A pilóták britek, a csapat nemzetközi


Míg a McLaren a két angollal igazi brit szupercsapat lett, a Mercedes GP Schumacherrel és Rosberggel a német nemzeti alakulattá vált. Hamiltont megkérdezték, mit gondol a nagy angol-német csatáról:

“Mi nem így tekintünk erre. Több mint 25 országból vannak partnereink és dolgozóink, szóval eléggé nemzetköziek vagyunk. Persze két brit ül az autóban, ami nagyszerű, de közös munkával hozzuk létre az autót, a csapatot. Ez egy nemzetközi sport, a nacionalizmusnak nem sok értelmét látom itt” – magyarázta a 2008-as bajnok.