A Castrol és a brit Autosport magazin összefogott, hogy létrehozzák az első autóversenyzői világranglistát, amelyet ma mutattak be. Az ezentúl hétről hétre frissülő ranglistán ugyanúgy helyet kapnak a Forma-1-esek és a ralisok, mint mondjuk az amerikai IndyCar- vagy NASCAR-pilóták.

A listát bonyolult pontszámítás alapján állítják össze, amely során figyelembe veszik, hogy milyen presztízsű versenysorozatról van szó, egy szezonban hány versenyt tartanak, azaz mennyit ér egy győzelem, a pilóta hányszor nyert, hányszor, hány körig vezetett, pontot ér a leggyorsabb kör és a rajtpozíció is. A listánál a legutóbbi 12 hónap eredményeit veszik figyelembe, a pontszámokat hetente számolják újra.

Mostantól Loeb és Button is összemérhető
Akár NASCAR-os is lehet a világ legjobbja

Akár NASCAR-os is lehet a világ legjobbja

Akár NASCAR-os is lehet a világ legjobbja


A legelső kiadást a 2009-es Forma-1-es bajnok, Jenson Button vezeti, mögötte Sebastian Vettel áll, míg az utolsó dobogós helyet a ralibajnok Sebastien Loeb birtokolja. Az első tízbe bekerült még Rubens Barrichello, a tavalyi NASCAR-bajnok Jimmie Johnson, az IndyCar-os Ryan Briscoe, a bajnok Dario Franchitti és Scott Dixon is, helyet kapott Mark Webber, valamint a WRC-t 2009-ben másodikként befejező Mikko Hivonen is.

Az egyéni lista mellett nemzetiség szerinti és az adott versenyszérián belüli sorrendet is nyilvánosságra hozzák.

Az ezután hetente frissülő világranglista itt követhető!