Adrian Sutilnak határozott véleménye van a modern Forma-1-ről, a Force India pilótája szerint ma már a pályák “túl biztonságosak” és emiatt unalmasak, hiányzik a sebesség, a feszültség és a veszély, amelyeknek pedig kulcselemeknek kellene lenniük a versenysportban.

Korábban elismert szakemberek, így Adrian Newey és Sam Michael is felvetették már, hogy a nemzetközi szövetségnek talán a pályák vonalvezetésén kellene elgondolkodnia az izgalom fokozása érdekében ahelyett, hogy állandóan az aerodinamikára mutogatna.

“Abu-Dzabi egyike volt a legtökéletesebb pályáknak, amelyeken valaha vezettem” – nyilatkozta Sutil. “Ugyanakkor az egyik legunalmasabb is volt, csak egyenesen és egyenesen kellett menni, nem sok kihívás van benne. Biztonságilag persze nem tudnék rá semmi rosszat mondani, ahogy a modern pályák egyikéről sem.”

“Azt hiszem, itt az ideje, hogy több pilótát is bevonjanak ebbe a munkába, mert mi gyors kanyarokat akarunk, amelyekben az F1-es autók igazán jók. A pilóták többsége így érez, de persze vannak néhányan, akik úgy gondolják, ezen a biztonságos úton kell tovább menni. Mindig lesznek véleménykülönbségek a kérdésben, a legtöbben mégis azt mondanák, kellene néhány változtatás a pályákon.”

“Mindannyian imádunk vezetni, mert feszültség van benne. Ha nem lenne veszélyes, sokan nem csinálnánk, kockázat nélkül unalmas az egész. Túl biztonságosakká kezdenek válni a pályák, már nem olyan izgalmas a versenyzés. Személy szerint az efféle feszültséget nem sokra tartom, a Forma-1 a sebességről szól, ezért érdekes, ezt fent kell tartanunk. Természetesen jó dolog a biztonság és tenni kell érte, de nem szabad túlzásokba esni: a mai autók már annyira tökéletesek, hogy teljesen biztonságban érzem magam bennük.”