A párizsi kerületi bíróság a múlt héten formai és eljárási hibák miatt megsemmisítette az FIA Motorsport Világtanácsa által a volt Renault-főnökre, Flavio Briatorére kiszabott örökös, valamint a főmérnökre, Pat Symondsra kimondott ötéves eltiltást.

Az FIA nem sokkal az ítélet kihirdetése után jelezte, hogy valószínűleg fellebbez majd, most pedig hivatalosan is bejelentette a szervezet, hogy megtámadja a döntést. “A fellebbezés ideje alatt a Motorsport Világtanács szeptember 21-i döntése érvényben marad” – szögezte le az FIA kommünikéje.

Az FIA-nál azt is hozzátették azonban, hogy az új elnök, Jean Todt által meghirdetett működési reformok keretében a bíróság által kifogásolt területeken is végrehajtják majd a szükséges változtatásokat.

Briatore a csapatvezetés mellett pilótákat is menedzselt, akikkel kapcsolatban az FIA eredetileg úgy döntött, hogy amíg az olasz ügyfelei maradnak, nem kaphatnak a Forma-1-es versenyzéshez szükséges szuperlicencet. Heikki Kovalainen és a Virginnél ülést kapott Lucas di Grassi szerződést is bontott Briatorével, a Red Bull-os Mark Webber sorsa azonban eddig kétséges volt. Az FIA most jelezte, hogy az ügy lezárultáig kiadja a versenyzési engedélyeket, ezzel kapcsolatban csak a végső döntés után lép.