A 2009-ben életbe lépett korlátozások miatt a Forma-1-es csapatoknak a 2010-es idény előtt összesen 15 tesztnap áll rendelkezésére, amelyeket már el is osztottak: február négy hetében a spanyolországi Valenciában, kétszer Jerezben, majd Barcelonában gurulnak pályára az autók.

Mivel azonban az előző években nemegyszer volt rá példa, hogy a mediterrán országban is rossz idő fogadta a csapatokat, terítéken van egy másik lehetőség is, Bahrein. Az arab pályát korábban is használta már a téli tesztek idején néhány csapat – elsősorban a Ferrari -, azonban az utazási költségek több alakulatot elrettentettek. Más kérdés persze, hogy az olcsóbb, de a rossz idő által veszélyeztetett felkészülésnél minden bizonnyal a drágább, de legalább eredményt hozó munka is többet ér – legalábbis ebben bíznak Bahreinben.

“A csapatok szeretnének ide jönni, a riválisok pedig rábólintanak, mi örömmel fogadjuk őket” – mondta el a pálya vezetője, Martin Whitaker. “Pillanatnyilag korai lenne bármi biztosat mondani, egy csomóan még az autóikkal sem készültek el, de bízunk benne, hogy egy-két csapat eljön majd Bahreinbe.”

Érdemes azonban kiemelni azt is, hogy Bahreinben sem garantált a munka zavartalansága: tavaly februárban két teljes napig állt a tesztelés a homokviharok miatt.