A párizsi kerületi bíróság tegnap a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) által a motorsporttól örökre eltiltott Flavio Briatore javára döntött, és megsemmisítette az olasz büntetését. Briatore szerint győzött az igazság, az FIA közleménye azonban fellebbezést emleget.

Az FIA tovább pereskedne

Az FIA tovább pereskedne

Az FIA tovább pereskedne


“A bíróság elutasította Briatore és Symonds urak kártérítési és a büntetés megsemmisítésére vonatkozó követelését. A bíróság szintén nem vizsgálta vagy semmisítette meg az FIA megállapítását, mely szerint Briatore és Symonds szándékos balesetet szervezett a 2008-as Szingapúri Nagydíjon” – közölte a szervezet.

“Ezzel együtt a bíróság formai okok alapján kétségbe vonta az FIA jogát Briatore és Symonds eltiltásához, mivel ők nem rendelkeztek tagsággal a szervezetben. Kétség sem merült fel viszont azzal kapcsolatban, hogy az FIA kizárhassa azokat, akik szándékosan veszélyeztetik mások életét, a szervezet ezért  megvizsgálja a fellebbezés lehetőségét. A bíróság ítélete nem jogerős, amíg az FIA ki nem használta az összes jogorvoslati lehetőségét, így a Motorsport Világtanács döntése továbbra is érvényes” – szögezte le az FIA közleménye.

Míg az FIA továbbra is harcosan ellenáll, az F1 ura, egyben Briatore jó barátja, Bernie Ecclestone örül a döntésnek, bár ő is attól tart, hogy ezzel még nincs vége az ügynek.

“Már annak idején is mondtam, hogy manapság a gyilkosok sem kapnak életfogytiglant, és úgy tűnik, a bíróság is így látta ezt. Flaviót örömmel látjuk újra a paddockban! Nagyszerű figurája volt az F1-nek, de nem vagyok benne biztos, hogy mit is szeretne most tenni. Számára jól alakult a helyzet, de az FIA-nak nem igazán” – magyarázta a Daily Expressnek Bernie.

“Az ügy még messze nem ért véget. Csak azért, mert valami francos bíró mondott valamit, még nem változott semmi. A bíróság szerint hiba történt, de az FIA újraindíthatja az egészet, sokáig elhúzódhat” – vélte Ecclestone, aki egyébként nem akarta eltiltani az olaszt.

Az F1 ura azt javasolja az új FIA-elnöknek, Jean Todtnak, hogy inkább a békülésre törekedjen Briatoréval az ügy folytatása helyett: “Ha én lennék az elnök, felhívnám Flaviót, és azt mondanám neki, hogy üljünk le beszélgetni. Talán túlzásba vittük ezt a dolgot, sajnáljuk, hogy ebbe a helyzetbe kényszerítettünk, próbáljuk meg helyrehozni a dolgokat” – nyilatkozta a Timesnak a kisember.