Eséllyel várhatja a Japán Nagydíjat a McLaren-Mercedes, tekintve, hogy versenyzői már az első szabadedzésen igen erős formát mutattak. A Japán Nagydíj helyszínén, Suzukában Heikki Kovalainen nyerte a magyar idő szerint hajnalban zajló tréninget. A vizes, de egyre jobban felszáradó pályán a finn pilóta mögött a második helyen – a helyiek nagy örömére – a williamses Kazuki Nakajima végzett, míg a harmadik helyen a Force India versenyzője, Adrian Sutil érkezett.

Új pilóta a Toyotánál 1
Új pilóta a Toyotánál 55


A német versenyző tempója bizonyítja az előzetes várakozásokat, hogy az indiai tulajdonú csapat ismét a legjobbak között lehet. Suzukában viszonylag kis aerodinamikai leszorítóerővel versenyeznek a csapatok, komoly szerep jut viszont a motorerőnek. Így aztán ismét a Mercedes-erőforrást használók kerülnek előnybe. Nem meglepő, hogy a pályán eddig még nem versenyző Lewis Hamilton is remek tempót ment, sokáig ő állt az első helyen az edzésen.

Nem vett részt a körözésen Timo Glock. Helyét a Toyota harmadik számú versenyzője, Kamui Kobayashi vette át. A német pilóta belázasodott. A Forma-1 orvosa megvizsgálta Glockot, aki ha a kezelés hatására jobban lesz, az időmérő edzésre már visszatér. Kobayashi mindent jót kívánt csapattársának, de azért örült a lehetőségnek, hiszen ez az első alkalom, hogy a GP2 Ázisa sorozat bajnoka hivatalos eseményen vezette a csapat Forma-1-es versenyautóját. Tempója a 19. helyre volt elég.

Új pilóta a Toyotánál 56


Úgy tűnik, Giancarlo Fisichella tovább barátkozott az F60-assal, ugyanis az olasz pilóta fej fej mellett gyorsult Kimi Räikkönennel a felszáradó pályán. Sőt az edzés leintésekor ő állt jobban, hiszen egészen a negyedik helyig jutott.

Nem igazán mutatták meg viszont a bajnoki cím várományosai, hogy mire is számítsunk tőlük. Kilencedik helyével Rubens Barrichello volt a leggyorsabb közülük, Sebastian Vettel csak a 17., Jenson Button pedig a 18. helyen végzett.

Japán Nagydíj, 1. szabadedzés, Suzuka, 2009.10.02.

  • Név
  • Csapat
  • Idő
  • Kör