A Forma-1 nem sport! 1

Az F1 India Kapujában, vagy fordítva

Az indiai sportminisztérium megvonta az eddig nyújtott állami támogatást a 2011-ben az F1-es világbajnokságba belépni kívánó új pályától. A kormányzat eddig az építéshez szükséges gépekre érvényes vámkedvezménnyel segítette az Új-Delhi mellett épülő új versenyhelyszínt, azonban az illetékes minisztérium szerint nem a közt szolgáló sporteseményről és sportlétesítményről van szó, ezért állami pénz sem jár – írja a Times of India.

A minisztérium szerint a Forma-1-es nagydíjnak sem a részvétel, sem a sportteljesítmény bemutatása szempontjából nincs köze az indiai sportélethez. “A Forma-1 nem járul hozzá a hazai sport fejlődéséhez. Az F1 nem is tisztán sport. Szórakoztatás, ez pedig egy üzleti vállalkozás” – mondta a verseny szervezéséről és a pálya építéséről az egyik illetékes.

Az Indiai Nagydíj szervezői szerint az állami támogatás elveszítése nem veszélyezteti a futam jövőjét, mindössze az építkezést drágítja meg. “200 százalékosan el vagyunk kötelezve az F1 mellett” – mondta a szervező cég vezetője, Samir Gaur.  

Az indiai verseny az eredeti tervek szerint már 2010-ben bekerült volna a Forma-1-es versenynaptárba, de az építkezés lassú üteme miatt Bernie Ecclestone úgy döntött, hogy csak egy évvel később veszi be az új helyszínt.