Rubens Barrichello hibátlan versenyzésének és a McLaren hibájának köszönhetően nagyszerű győzelmet aratott Valenciában. A brazil veterán 2004 után nyert újra, pályafutása 10. diadalát aratta – a Brawn három sikertelen futam után idei hetedik győzelmét könyvelhette el.

Bár a futamon valódi versenyzési izgalmak nem voltak, Barrichello végig kiválóan hajtotta végre a számára ideális stratégiát, az első etapban közel maradt a korábban kiálló Heikki Kovalainenhez, majd a plusz köreiben jó tempót autózva a saját kerékcseréjét követően átugrotta a finnt. A brazil ugyanezt játszotta el Hamiltonnal is, a világbajnok kicsit elrontott kerékcseréje után kvalifikációs köröket futott egymás után, és így a saját kiállása után átvehette a vezetést – McLarennél megbosszulta magát a könnyű autó.

A második helyről rajtoló Kovalainent a rajtnál a hatodikról a negyedik pozícióba került Räikkönen lökte le végleg a dobogóról, amikor az utolsó kiállásaik után a harmadik helyre ért be. A finn teljesítette a Ferrari által rászabott feladatot, a lehető legtöbb pontot gyűjtötte.

Alonsót látni sem lehetett a verseny alatt

Alonsót látni sem lehetett a verseny alatt

Alonsót látni sem lehetett a verseny alatt


Pocsékul alakult a futam a Red Bull számára: Sebastian Vettel az első kiállást a tankolóberendezés hibája miatt két nekifutásra tudta csak teljesíteni, így a mezőny végébe került, majd a hétvégén másodszorra adta meg magát autójában a Renault-motor, így a 23. körben kiállt. Webber az első két etapban a pontszerző helyek végén autózott, de az utolsó szakaszban Button és Kubica is elé került – csapat nullázott a hétvégén.

Nico Rosberg látványtalanul, de hibátlan teljesítménnyel újabb értékes pontokat gyűjtött a Williamsnek, két helyet javítva ötödik lett. Alonso a hatodik helyen ért célba, Button két pontocskát tett hozzá az eddigiekhez a hetedik pozícióval, míg Robert Kubica az utolsó pontot érő helynek örülhetett – idén mindössze második alkalommal.

Badoer még Schuminak is kínos volt

Badoer még Schuminak is kínos volt

Badoer még Schuminak is kínos volt


A ferraris Badoer folytatta a pocsék szereplést, az olasz kétszer is megpördült, az első kiállásánál elengedte a bokszutcában az eredetileg mögötte autózó Romain Grosjeant, sőt annyira “udvarias” volt, hogy ijedtében még a záróvonalra is ráment, amit aztán bokszutca-áthajtásos büntetéssel jutalmaztak a versenybírók.

A motorhiba miatt kiállt Vettel mellett a fék meghibásodása után a Toro Rossó-s Sebastien Buemi esett még ki. Nem sokkal a vége előtt a williamses Kazuki Nakajima defektet kapott, a célba már nem ért be, de rangsorolták.  

A Barrichello győzelmével újra négyesélessé vált bajnokság a jövő hétvégén a Belga Nagydíjjal a sorozat legjobb pályáján, Spában folytatódik.

Európa Nagydíj, Valencia, 2009.08.23.

  • Név
  • Csapat
  • Idő
  • Kör