A Magyar Nagydíjon megsérült Felipe Massát helyettesítő Luca Badoer egyelőre nem tudta felvenni a Forma-1 tempóját. A ferraris az utolsó helyet szerezte meg az időmérő edzésen, ha nem lesznek utólagos büntetések, innen is indul holnap.

Badoer az időmérő első szakaszában 2,9 másodperccel volt lassabb, mint az akkori leggyorsabb Jenson Button, de 2,6-del elmaradt az ugyanolyan autóval induló csapattársa, Kimi Räikkönen mögött is. A tesztpilóta nem lepődött meg.

Massa helyettese gyenge – nem meglepő 2
Michael Schumacher is próbál segíteni


“Egy kicsit jobb eredményre számítottam, de nagyjából ebben a tartományban” – mondta az olasz a BBC-nek. “Nagyjából ezt vártuk, hiszen egy éve nem vezettem, a pálya is ismeretlen számomra, mit tehettünk volna? Ekkora különbségre számítottunk.”

A 38 éves autóversenyző ugyanakkor kifejtette feladatait is. “Mint már mondtam, számomra ez a verseny egy teszt. Csak mennem kell. Nem szabad összetörnöm az autót és hibákat elkövetnem. Fontos, hogy menjek, menjek, menjek és a következő verseny már jobb lesz.”

“Egy kis türelmet kérek, nem vagyok robot vagy Superman. Ember vagyok, kell egy kis idő, amíg begyorsulok. Biztos vagyok benne, hogy elkapom a tempót. Egy éve is gyorsabb voltam, de kell egy kis idő, amíg megszokom az autót.”

Badoer bemutatkozását beárnyékolja az, hogy nemcsak a tapasztalt versenyzőktől kapott ki, de a mezőny két újoncától, a Magyar Nagydíjon első F1-es versenyét teljesítő Jaime Alguersuarinál (Toro Rosso) 1,5, míg a most bemutatkozó Romain Grosjeannál (Renault) 2,4 másodperccel volt lassabb. Ez mutatja, hogy a Forma-1-es autóval szerzett hatalmas tapasztalata ellenére igenis hiányzik a versenyzés. Míg az ifjak aktív versenyzőként más szériákból ültek át, Badoer 10 éve nem indult.

Massa helyettese gyenge – nem meglepő 3
Räikkönentől is jelentősen elmardt


Állítólag Badoer mindaddig vezetheti a versenyeken az F60-ast, amíg Massa teljesen felépül és visszatér. “Amíg Felipe vissza nem jön, az autó az enyém, bőven lesz tehát időm fejlődni, belerázódni” – mondta még a versenyhétvége előtt az olasz.

“A spái pályát ismerem, ezen a hétvégén pedig az autót is megszokom, biztosan jobb leszek” – magyarázta az időmérő után Badoer.

Ha azonban a Belga Nagydíjra sem javul a helyzet, elképzelhető, hogy a Ferrari vezetői más valakivel is próbát tesznek. Másik tesztpilótájuk, Marc Gené legalább versenyezett idén, sőt társaival megnyerte a Le Mans-i 24 órás viadalt.