Sokan találgatják, miért döntött Michael Schumacher úgy, hogy közel három év kihagyás után visszatér a Forma-1-be. Gyakorlatilag mindent megnyert, amit lehetett, a rekordok nagy részét megdöntötte, Felipe Massa sérülése után mégis úgy érezte, azonnal igent kell mondania a Ferrari hívó szavára.

A háromszoros bajnok, minden kérdésben szakértőnek számító Niki Lauda szerint egyszerű oka van annak, hogy így alakultak a dolgok, az osztrák úgy véli, Schumacher egyszerűen megbánta, hogy visszavonult. “Képtelen volt arra, hogy teljesen elszakadjon a versenyzéstől, ez abban a pillanatban világossá vált, amikor elkezdett motorozni” – nyilatkozta Lauda a hivatalos F1-honlapnak.

“Véleményem szerint a 2006-os szezon végén azért vonult vissza, mert már nem látott kihívást a versenyzésben, és valószínűleg azóta nagyon megbánta döntését. Massa sérülése után soha vissza nem térő esélyt kapott arra, hogy segíteni tudjon csapatán, és hogy bizonyítsa magának, még mindig versenyképes.”

“Őszintén szólva ez engem is nagyon érdekel, mert a versenyzés utáni vágy, az adrenalinhajsza soha nem tűnik el. Ez a vérünkben van. Schumacher most kiderítheti, milyen messze van a csúcstól, ez a kérdés pedig mindig foglalkoztatja az olyan csúcspilótákat, mint amilyen ő is.”

Lauda visszavonulása után szenzációs visszatérést produkált a 80-as években, ám szerinte Schumacher kísérletként tekint a következő hetekre. “Én már a második versenyemet megnyertem a visszatérés után, de Michael nem hajt bajnoki címre. Azért jöttem vissza, mert nyerni akartam, Michael számára ez a lehetőség inkább érdekes kísérlet. Abban viszont nem kételkedem, hogy Valenciára teljesen fitt lesz, profi versenyzőként pontosan tudja, mit kell tenni a sikeres felkészülés érdekében.”

Lauda szerint tény, hogy Schumacher számára ismeretlen lesz a pálya és az autó, de úgy véli, Schumacher számára “ez a kihívás része és részben pontosan ezért csinálja.”