Úgy tűnik, végleg lezárult a Forma-1-et egészen a szakadás szélére sodró vita, ugyanis a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) tegnap bejelentette, hogy aláírták az új Concorde Agreementet.

A csapatok, az F1 kereskedelmi jogainak birtokosa és az FIA közti multilaterális keretszerződés korábbi verziója 1998-ban lépett életbe és 2007 végén járt le. A csapatok idén többek között a Concorde Agreement új változatának érdekeiknek megfelelő módosítását szabták feltételül a Forma-1-ben maradásuk fejében, és amint látszik, célt értek.

“A Motorsport Világtanács jóváhagyását követően tegnap késő este az FIA elnöke, Max Mosley aláírta a 2009-es Concorde Agreementet, amely egy újabb stabil időszakot hoz majd a Forma-1-be. A Motorsport Világtanács a sport- és műszaki szabályzat módosítását is jóváhagyta, amelyek 2010-től lépnek érvénybe” – állt a közleményben.

Az új szerződés 2012 december 31-ig érvényes, és a héten a kilépését bejelentő BMW Sauber kivételével mind a 12 csapat aláírta. Úgy tudni, hogy a német-svájci alakulat szerdáig teheti meg ugyanezt, ha a csapat valamilyen formában való megmentése és fenntartása mellett dönt.

Bernie-ék, az FIA és a csapatok egyezségre jutottak

Bernie-ék, az FIA és a csapatok egyezségre jutottak

Bernie-ék, az FIA és a csapatok egyezségre jutottak


Az FIA azt is bejelentette, hogy sikerült megegyezni az F1-ben a jövő évtől bevezetendő költségcsökkentő intézkedésekről.

“A korábbi, június 24-i párizsi megegyezésnek megfelelően a csapatok elfogadták a forráskorlátozó intézkedéseket, amelyek célja, hogy a költségeket az 1990-es évek elején jellemző szintre szorítsák.”

A Concorde Agreement újdonságai és a költségcsökkentő csomag pontos részletei egyelőre nem ismertek, de a következő hetekben-hónapokban biztosan sok szó esik majd az F1 jövőjét meghatározó fő pontokról.