Felipe Massát szombat késő délután operálták meg a Honvéd kórházban, miután a Magyar Nagydíj időmérőjén a ferraris fejét egy Rubens Barrichello autójából elszabadult, kb. 80 dkg-os fémrugó találta el 200 km/óra körüli sebességnél.

A pilóta súlyos fejsérülést szenvedett, bal szemüregéből csontszilánkot távolítottak el, majd szombaton és vasárnap nagy részében is altatták. Ma már a javulásról szólnak a hírek, Massa állítólag felismerte látogatóit, családtagjait, nem verbálisan kommunikál is, és a végtegjait is tudja mozgatni.

A pilóta műtétét végző egyik orvos, Veres Róbert elmondta, hogy Massa életét már nem fenyegeti veszély, de a szemét ért sérülés mértéke egyelőre nem ismert, ez aggodalomra adhat okot.

Komolyabb látáskárosodás esetén Massa természetesen soha többet nem versenyezhet.

Bővebb információt este hatra ígértek a Honvéd kórházból.

A pilótát ma meglátogatta a Ferrari-elnök, Luca di Montezemolo is, aki elmondta, hogy a legfontosabb Massa felépülése, de a csapat “nem vár majd sokáig” a pilótakérdés rendezésével sem.

A baleset kapcsán természetesen felmerült az F1 biztonságának további növelése is. Az F1 ura, Bernie Ecclestone már szombaton arról beszélt, hogy lépéseket kell tenni, és most az eddiginél is erősebb sisakokban látja az esetleges megoldást:

“Szörnyű, ami történt, nagyon komolyan vesszük a dolgot. Mindenesetre nagyon furcsa eset ez. Meg kell vizsgálnunk, hogyan lehet javítani a sisakokon. Lehet, hogy más sportoktól tanulhatunk. Megnézhetjük például a hokit, ott a kapusok tisztán látnak, de a szemvédő képes ellenállni a golyóként érkező korongnak is.”

A tavaly visszavonult David Coulthard azt emelte ki, hogy ama használt sisakok is különösen erősek, és a baleset akár tavaly is halálos lehetett volna:

Ecclestone tovább erősítené a sisakokat

Ecclestone tovább erősítené a sisakokat

Ecclestone tovább erősítené a sisakokat


“Idén már mindenkinek szénszálas sisakja van. Ezek erősebbek, mint a korábbiak. Ha a mostaniak 10 százalékkal strapabíróbbak, és a rugó így is meg tudta sérteni Felipe koponyáját, akkor ez tavaly halálos baleset is lehetett volna.”

DC azt is elmondta, hogy a pilótafülkék beborítása nem a legjobb ötlet, de mindenképpen le kell vonni a baleset tanulságait.