Meglepően kemény büntetést kapott a Renault amiatt, hogy a Magyar Nagydíjon szerelői hiba miatt elrepült Fernando Alonso autójának jobb első kereke. A francia istálló úgy küldte vissza a pályára a kétszeres világbajnokot, hogy tudott a hibáról, emiatt a versenybírók egy versenyre szóló eltiltással büntették a gárdát.

Ez azt jelenti, hogy Alonso éppen egyik hazai versenyén nem indulhat, hacsak nem igazol a négyhetes szünetben másik alakulathoz. Tekintettel a spanyol pilóta népszerűségére, az Európa Nagydíjat szervező Valmor Sport arra kérte a nemzetközi szövetséget, hogy gondolja át a Renault büntetését.

A Valmor Sportnak éppen az a Jorge Martinez Aspar az alelnöke, akinek irányítása alatt Talmácsi Gábor a 125 és 250 köbcentis kategóriában versenyzett a gyorsaságimotoros-világbajnokságban. “Érthető, hogy a biztonság az első, de a szurkolókat kár lenne büntetni” – vélekedett Martinez.

“A szövetségnek gondolnia kell azokra a rajongókra is, akik csak azért vásároltak jegyet a versenyre, hogy Alonsót lássák versenyezni. Ők nem lehetnek vesztesei ennek a döntésnek, alaposan elemezni fogjuk az ítéletet, és mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy a Renault ott legyen a rajtrácson.”

“Nagy kár lenne, ha Fernando nem indulhatna, az utolsó pillanatig dolgozni fogunk azért, hogy versenyezhessen. Felkészültünk rá, hogy nehéz lesz, főleg az elmúlt napok sajnálatos eseményeire gondolva. Komoly dolog történt, de emiatt nem érheti kár az Európa Nagydíjat és a nézőket.”

Adrian Campos, a Campos Meta1 csapatfőnöke szerint Alonso hiányzása “katasztrófa” lenne a valenciai futam számára.