Mindössze egy nappal azután, hogy Max Mosley megerősítette, valóban nem indul a Nemzetközi Automobil Szövetség elnöki pozíciójáért, és bejelentette, utódjának Jean Todtot szeretné, a megnevezett úriember elmondta, indul az őszi választáson.

“Azután, hogy Max Mosley jelezte, nem kíván még egyszer indulni a hivatal vezetői pozíciójáért és egyértelműen támogatta a kandidálásomat, írtam az FIA tagságának, hogy bejelentsem, szeretnék elnök lenni” – mondta Todt.

Ki hisz majd a pártatlanságban?

Ki hisz majd a pártatlanságban?

Ki hisz majd a pártatlanságban?


A Ferrarinál 1993-tól az idei évig dolgozó francia szakember kifejtette, hogy terve szerint azt az irányt folytatja majd, amelyen Max Mosley is dolgozott: “megerősíteni az FIA fő motorsport-bajnokságait, aktívan támogatni a biztonságos, tiszta és megfizethető mobilitás biztosítását mindenki számára.”  

Todt egyből csapatot is hirdetett. Brian Gibbonst, az Új-Zélandi Automobil Szövetség vezetőjét tenné meg az autózásért felelős alelnöknek, míg a sport oldalon Graham Stokert, az Egyesült Királyság Motorsport Egyesületének elnökét képzeli el. Az FIA küldöttgyűlésének vezetője a jelenlegi sportért felelős alelnök, Nick Craw lenne.

Egykor együtt, most ellenfelek

Egykor együtt, most ellenfelek

Egykor együtt, most ellenfelek


Bejelentésével egy időben Mosley is megerősítette támogatását és fényezte a jelöltet. “Jean kétségtelenül kiemelkedő motorsportvezetője generációjának. Úgy gondolom, ő lenne az ideális személy, hogy folytassa és kiterjessze az elmúlt 16 év munkáját. Nagyon remélem, hogy támogatják majd!” – szólt a szavazásra jogosultakhoz a vezető.

Todt nem az egyetlen jelölt, Ari Vatanen korábbi ralivilágbajnok, aki a 80-as években Todt pilótája volt a Peugeot-nál, szintén szeretné irányítani a testületet. Mosley 16 évig vezette az FIA-t, az utóbbi időszakban viszont komoly ellentétbe került a Forma-1-ben szereplő autógyártókkal, illetve magánéleti problémái is akadtak. Vélhetően mindkettőnek szerepe van abban, hogy nem vállalkozik egy újabb ciklusra az elnöki székben. Nem is beszélve arról, hogy nemsokára 70 éves lesz.  

Bár Todt sok tekintetben alkalmas lenne az elnöki címre, de kétséges, hogy a Forma-1-es csapatok hogyan fogadnák szerepét. Egy olyan személy pártatlanságában, amely 16 évig az egyik csapat sikereiért dolgozott, nehéz hinni.