A Forma-1 gazdasági ura, Bernie Ecclestone már korábban is utalt arra, hogy nem nagy rajongója a demokráciának, a múlt hétvégén pedig a Timesnak adott interjújában odáig merészkedett, hogy véreskezű diktátorokat dicsérjen.

Ecclestone előbb a “vasladyt”, a Nagy-Britanniát 1979 és 1990 között irányító miniszterelnököt, Margaret Tatchert állította szembe mai utódaival, Tony Blairrel és Gordon Brownnal, akik szerinte mindig mindenkinek a kedvében akarnak járni, majd Adolf Hitlert kezdte el dicsérni a hatékonysága miatt.

“A demokrácia sok országnak – köztünk a miénknek – nem tett sok jót” – mondta. “Talán szörnyű ilyet mondani, de attól eltekintve, hogy Hitlerrel elszaladt a ló, és olyan dolgokat vitt véghez, amikről nem is tudom, hogy akarta-e őket, sok embert tudott irányítani, és el tudta érni, amit akart. Végül elvesztette a fonalat, szóval nem is volt jó diktátor” – magyarázta a második világháborút kirobbantó és emberek millióinak pusztulásáért személyesen felelős náci Führer bizonyítványát Ecclestone.

Nem is volt diktátor?!

Nem is volt diktátor?!

Nem is volt diktátor?!


Bernie kitért arra is, hogy az Irakban saját népét irtó Szaddam Husszeint is hiba volt megbuktatni, hiszen az ő uralma alatt rend volt az országban, és az afganisztáni tálib rendszer megdöntéséről is hasonlóan vélekedik. A 78 éves Ecclestone a környezetvédőket is leszólta, majd azt állította, hogy  barátja, az FIA-elnök Max Mosley jó miniszterelnöke lehetne Nagy-Britanniának.

“Max nagyszerű munkát végezne. Jól tudja vezetni az embereket. Nem hiszem, hogy a háttere gondot jelentene” – mondta Bernie arra utalva, hogy Mosley apja, Sir Oswald a brit fasiszta mozgalom vezére és Hitler személyes jó barátja volt a két világháború között.

Ecclestone szavai természetesen óriási felháborodást keltettek, zsidó szervezetek és a brit politikai élet szereplői – mind a munkáspárti, mind a konzervatív oldalról – is elítélően nyilatkoztak róla. Az Autosport egy névtelenül nyilatkozó F1-es bennfentest is idézett az üggyel kapcsolatban:

“Nagyon szomorú, hogy nincs olyan ember Ecclestone környezetében, aki azt merné neki mondani, hogy már nem vagy a régi, itt az ideje visszavonulni.”