A jövőre bevezetett 60 millió dolláros költségplafon körül kialakult vita, a csapatok szabályváltoztatási szándéka miatt közös szervezetük, a FOTA a múlt hétvégén kérte a 29-én, azaz pénteken lejáró 2010-es nevezési határidő 2-4 héttel való meghosszabbítását. Az FIA nem engedett.

“Kértük, de nem jártunk szerencsével” – mondta a renault-s Flavio Briatore, akinek csapata a Ferrarival, a Toyotával és a Red Bull alakulataival együtt kilátásba helyzete, hogy nem nevez 2010-re, ha a költségplafon a helyén marad.

“Korábban minden évben novemberben volt a nevezés, nem is értem, hogy most miért májusra tették!” – háborgott az olasz.

Érdemes megjegyezni, hogy tekintélyes késedelmi díj megfizetése mellett a 29-én lezáruló határidő után is lehetséges a nevezés, de ha a nagyok sokáig húzzák-halasztják a dolgot, fennáll a veszélye annak, hogy az FIA az új jelentkezőkkel tölti fel a rajtrácsot, és hiába gondolja már meg magát valamelyik kiszállással fenyegető csapat, nem lesz helye.

Érdekes adalék, hogy a hétvégén Monacóban a McLaren-főnököt, Martin Whitmarshot és a mercedeses Norbert Haugot az FIA-elnök Max Mosleyval látták tárgyalni, így elképzelhető, hogy a McLaren is követi a Williams példáját, és a csapatok egységfrontjából kiválva szintén időben leadja jövő évi nevezését.

A 2010-es nevezési listát elvileg június 12-én hozza nyilvánosságra az FIA.