Igazi csemege volt az autósport szerelmeseinek az elmúlt hétvége, miután a Red Bull ismét utcai parádét rendezett Magyarországon. A korábban Budapest belvárosában, majd tavaly a Balaton partján tartott Forma-1-es bemutatók után ezúttal Szegeden száguldottak a versenyautók.

A szervezők három kilométeres pályát jelöltek ki a belvárosban és a Tisza parton, a bokszutca pedig a Dóm téren kapott helyet. A nyomvonal mellett a Forma-1-hez méltó 130 ezres tömeg gyűlt össze.

Palik 200-zal a belvárosban 1
Palik 200-zal a belvárosban 2

Palik 200-zal a belvárosban

Palik 200-zal a belvárosban

Palik 200-zal a belvárosban 8
Palik 200-zal a belvárosban 9
Palik 200-zal a belvárosban 10
Palik 200-zal a belvárosban 11
Palik 200-zal a belvárosban 12
Fotó megosztása:
Palik 200-zal a belvárosban 13


Hatalmas hőségben délután egykor vette kezdetét az esemény, amely Bessenyei Péter légi bemutatójával indult. A légiakrobata után Sebastian Vettel, Sebastien Buemi és Palik László felvonulásával a pályán folytatódott a rendezvény.  
 
A bemutató kör után Palik László bőgette fel a Red Bull Racing, a nevével ellátott Forma-1-es autóját, majd öt kört tett meg a pályán. Az F1-es kommentátor után a veterán autók és a Palik Dakar Team járművei mutatkoztak be, nem is akárhogy látványos csúsztatásokkal szórakoztatták a közönséget.

A világ autósportjának bemutatója az épp a szardíniai ralivilágbajnoki futamra készülő Raimund Baumschlagerrel folytatódott. A kilencszeres osztrák bajnok ugyanolyan Škoda Fabia S2000-essel száguldott, amilyennel nemrég kolléganőnk is próbát tehetett.

Palik 200-zal a belvárosban 14


Hazánkban ugyan kevéssé ismert a NASCAR-sorozat, de a szegediek biztosan örömmel emlékeznek az amerikaiak kedvenc versenyautójára. Az 5,9 literes V8-as motorral szerelt Toyota Camry versenyautó orgánuma igazán megnyerő. A 83-as rajtszámú autót nem eredeti pilótája, Brian Vickers hanem a Forma-1 újonca, Sebastien Buemi vezette.

A Toro Rosso versenyzőjének rajtja elsőre nem sikerült – most először ült az autóban – negyedik fokozatban próbált elrajtolni, a gép lefulladt. Másodjára azonban már nem volt gondja és könnyedén tartotta kordában a 850 lóerős Toyotát.

Az esemény fénypontja azonban még hátra volt, a világbajnoki címre is esélyes Sebastian Vettel is autóba pattant. Közel 200 km/órás tempóval száguldott a szegedi utcákon. Lehet, hogy a jövő heti Monacói Nagydíjra gyakorolt? A Red Bull Racing első győzelmét nemrég begyűjtő pilóta ugyanakkor a mérnökeit is meglepte. Egy előre meg nem beszélt elemként a célegyenesben piruettezett a versenyautóval. 

Palik 200-zal a belvárosban 15


“Kiválóan éreztem magam, szenzációs volt a közönség ” – mondta a német pilóta. “Azt eddig is tudtam, hogy Budapest gyönyörű, de most már azzal is tisztában vagyok, hogy Szeged szintén csodálatos város. Egészen elképesztő volt a hangulat, felejthetetlen élménnyel gazdagodtam.”

A rendezvényt Buemi, Vettel és Baumschlager  közös futama zárta, amelyet Sebastian Vettel egy magyar zászlóval a kezében teljesített.