Bizakodva érkezett Barcelonába a McLaren, a wokingi istálló több módosítást is végrehajtott autóján a Spanyol Nagydíjra. Hiába volt azonban a nagy igyekezet, mert a frissítésekből semmi nem látszott az időmérőn: Heikki Kovalainen már az első szakaszt sem élte túl, Lewis Hamilton a másodikban esett ki. A világbajnoki címvédő kicsit frusztráltan nyugtázta búcsúját, meglepően nagy tempóban érkezett a bokszutca bejáratához.

“Nem volt rossz kör, de túlságosan alulkormányozott volt az autó a hármas és kilences kanyarban” – mondta utóbb Hamilton. “Mindent megtettünk, amit csak tudtunk, nem mentem fantasztikusan, de a kocsi nem volt elég gyors. Hiányzott a tapadás a még jobb időhöz, a verseny azonban hosszú lesz, szerezhetünk néhány értékes pontot. Tanulunk a történtekből, hogy jobbak lehessünk a jövőben.”

Hamilton a hivatalos sajtóközleményben diplomatikus volt, a BBC-nek viszont sarkosan fogalmazott. “Legalább nem az utolsó hely” – kommentálta eredményét. “Ha szerzünk egy pontot, már az is nagyszerű lenne.” Szokatlanul keményen nyilatkozott az RTL-nek is: “Ugyanolyan frusztráló volt az időmérő, mint általában.”

Hamilton csapattársa, Heikki Kovalainen láthatóan szenvedett a tréningen, talán a tavalyi hatalmas bukás emléke is befolyásolta teljesítményét. “Idén most először maradtam le a Q2-ről” – sopánkodott a finn. “Az utolsó szektorban Heidfeld ugyan elém került, de nem hinném, hogy túl sok időt veszítettem volna miatta. Egyszerűen nem találtam a tapadást ma, ezért voltam olyan lassú.”

“Előre tudtuk, hogy nehézségeink lesznek ezen a pályán, ez ma igazolódott is” – összegzett Martin Whitmarsh csapatfőnök. “Azért ne feledjük, nyolc héttel ezelőtt még két és fél másodperccel voltunk lassabbak az élmezőnynél, míg Lewis most nyolc tizeddel maradt el a Q2-ben a legjobbaktól. Sokat léptünk előre március óta, azt pedig már bizonyítottuk, hogy rosszabb startpozícióból is képesek vagyunk jó eredményt elérni.”