Tavaly a BMW Sauber volt az idén bevezetendő hibridrendszer leghangosabb támogatója, azonban a német-svájci csapat a szezon első három futamán csak Nick Heidfeld autójában alkalmazta a szerkezetet. Bahreinben ugyan már Robert Kubica is megkapta a KERS-t, de a csapat rövid történetének legrosszabb eredményét érte el két hete, autóik a mezőny legvégén értek célba.

A BMW a hétvégi Spanyol Nagydíjra teljesen ejti a KERS-t, és csak az aerodinamikai fejlesztési csomagra hagyatkoznak.

“Nem használjuk majd a KERS-t Barcelonában, mert az új aerodinamikai csomag és a hibridrendszer egyszerre túl sok lenne. Valószínűleg Törökországban szereljük majd fel újra a KERS-t” – nyilatkozta a csapatfőnök, Mario Theissen.

A német szakember egyébként elégedett a rendszerükkel, de mivel idén nem kötelező a használat, így az autó jobb egyensúlya kedvéért nem mindenütt ragaszkodnak hozzá.

“Összességében elégedettek vagyunk a technológiánk működésével. Hibátlanul teljesített, még a malajziai monszunban sem volt vele gond. Az autó beállításai miatt nem használtuk folyamatosan. A slick gumik miatt megfelelő súlyra van szükség az első tengelyen,míg a KERS az autó közepén helyezkedik el, így oda sőt talán hátra tolja el a súlypontot.”

Nem tudunk győzni
Nem tudunk győzni

BMW: Se KERS, se diffúzor, se győzelem

BMW: Se KERS, se diffúzor, se győzelem

Nem tudunk győzni
BMW: Se KERS, se diffúzor, se győzelem 7
Se KERS, se diffúzor
Fotó megosztása:
Nem tudunk győzni

Nem tudunk győzni

Nem tudunk győzni


A csapatfőnök azt is elárulta, hogy az új aerodinamikai csomag nem tartalmazza majd a Brawn, a Williams és a Toyota által kitalált, és azóta már a McLaren és a Renault által is alkalmazott ún. dupla diffúzort.

“A barcelonai frissítést már régóta fejlesztjük, ezért a dupla diffúzort nem tudtuk ilyen rövid idő alatt beleszorítani úgy, hogy hasznát is lássuk. Egyelőre n határidőt sem szabtunk a bevezetésére.”

Theissen elismerte, hogy a 2009-re kitűzött cél, azaz a bajnokság megnyerése gyakorlatilag megvalósíthatatlan, így már nem is ezzel foglalkoznak, egyelőre a felzárkózás is épp elég nagy feladat.

“A télen kitűzött célokat félretettük. Pillanatnyilag nem tudunk futamot nyerni, ezért másra koncentrálunk. Természetesen nem nyugszunk bele a helyzetbe. Meglátjuk, mire juthatunk, de az biztos, hogy nem adjuk fel teljesen az idényt.”